Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Hajszálon múlt a Timosenko-kormány jövője

A 450 honatyát számláló ukrán parlament csütörtöki plenáris ülésén 23 szavazaton múlt a Julia Timosenko vezette kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány sikere. Az ellenzéki Régiók Pártja az Ukrajna számára hátrányos gázszerződés, illetve a válságkezelés terén tapasztalható fejetlenség miatt kezdeményezte a kormány menesztését.
Továbbra is kormányon marad Julia Timosenko azok után, hogy az oroszbarát Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja az ukrán törvényhozás csütörtöki plenáris ülésén kezdeményezte az ukrán kormány felelősségének megállapítását az Ukrajnában egyre intenzívebben jelentkező válságjelenségek miatt. A 450 fős Rádában jegyzett honatyák közül végül csak 203-an szavaztak a bizalmatlansági indítvány elfogadása mellett, miközben legalább 226 voksra lett volna szükség az indítvány sikeréhez.

Az elsősorban oroszok lakta kelet-ukrajnai térség érdekeit képviselő ellenzéki Régiók Pártja a Julia Timosenko miniszterelnök által kialkudott gázmegállapodás aláírása óta támadja a kormányt, azt állítva, hogy az új feltételek mellett az ukrán gazdaság versenyképtelenné válik az európai piacon az oroszokkal szemben. Viktor Janukovics emellett az ukrán kormány válságkezelési programjával is elégedetlen, mivel szerinte ilyen nem is létezik. A honatyák meghallgatták Julia Timosenkót, aki szerint a kormánya az idei év első hónapja során 101 százalékra teljesítette a költségvetési előirányzatokat, s hitet tett amellett, hogy a válságkezelés terén nincs ok aggodalomra.

A lehető legnagyobb szigorúsággal lebonyolított bizalmatlansági szavazás során végül is a megjelent képviselők közül csak 203 honatya támogatta a Régiók Pártjának indítványát, ami kevésnek bizonyult a kormányváltáshoz. Politikai elemzők véleménye szerint ez az eredmény várható volt, mivel valójában senki sem cserélne szívesen helyet egy nehéz helyzetben lévő miniszterelnökkel.

Olvasóink írták

  • 2. morfi 2009. február 06. 21:28
    „Szerintem is.”
  • 1. comet 2009. február 06. 15:46
    „Timosenko kimondottan szép nő. Kár lett volna érte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autógumikat gyújtottak fel a tüntetők Rzeszów-ban

Több ezer acélipari munkás tüntetett a lengyelországi Rzeszów-ban csütörtökön. A szervezők szerint… Tovább olvasom