Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Haiti: pánikot okozott a heves trópusi eső

Heves trópusi eső zúdult le csütörtökön Haitire - először a január 12-i pusztító földrengés óta - ijedelmet és újabb haragot keltve a katasztrófában hajléktalanná vált port-au-prince-iek között.

A hajnali felhőszakadás felriasztotta a túlélőket a város keleti felének Laboul-negyedében lévő szedett-vedett táborukban, s ezrek szaladtak szét, hogy menedéket nyújtó tetőt keressenek a fejük fölé.
Egy hónappal a 217 ezer ember halálát okozó katasztrófa után egymillióan élnek az utcákon a karibi országban.

Bár az ég reggelre kiderült, a mindent eláztató eső és az ENSZ-misszió épülete előtt sebtében lezajlott újabb, néhány száz fős tüntetés ismét ráirányította a figyelmet arra a forrongó haragra, amit a tömegessé vált hajléktalanság szít az amerikai földrész legszegényebb országában.
A trópusi esős évszak heteken belül beköszönthet Haitin, s júniussal a karibi hurrikánszezon is megkezdődik, miközben a 7-es erősségű földrengés miatt romokban heverő Port-au-Prince vízelvezető csatornái törmelékkel és szeméttel vannak tele.

A Hispaniola szigetén Dominikával osztozó országot ráadásul gyors áradások fenyegetik, mivel a jobbára faszénnel főző haitiek az utóbbi évtizedekben teljesen letarolták az erdőket. Segélyszervezetek szerint az esős évszak teljesen elmoshatja a deszkákból, fólialapokból, takarókból és hullámlemezekből eszkábált kényszerhajlékokat a Port-au-Prince-ben és környékén spontán létesült mintegy ötszáz menekülttáborban.

Az Európai Unió külügyi főképviselője, Catherine Ashton csütörtökön bejelentette: az unió katonai műveletre készül Haitin, hogy fedélhez segítse a hajléktalanokat. Az EU-tagországok Brüsszelben összeült informális állam- és kormányfői találkozóján a haiti helyzet volt az egyik hivatalos téma. A találkozó alatt kiadott nyilatkozatában az uniós politikus jelezte, hogy az ENSZ és Haiti kormánya fordult ilyen jellegű segítségért az EU-hoz, s fontos lenne, hogy a haiti hajléktalanok még az esős évszak kezdete előtt, a közeli hetekben fedélhez jussanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős merénylet Pakisztánban rendőrök ellen

Két pokolgép robbant kis időkülönbséggel egymás után Északnyugat-Pakisztánban, egy rendőrségi… Tovább olvasom