Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Haiti földrengés: felderítő gépeket küld a NASA a Haiti térség tanulmányozására

Felderítő gépeket küld az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Haiti és a Dominikai Köztársaság térsége fölé, az esetleges újabb földrengések előjeleinek felkutatására.

A NASA gépei radar segítségével fogják feltérképezni a Karib-tengeri Hispaniola szigete földszerkezeti változásait, amelyeket a január 12-i földrengés idézett elő. Az amerikai űrkutatási hivatal UAVSAR nevű radarját a közép-amerikai erdők tanulmányozására küldték ki, ám a gépek a két nemzetnek otthont adó Hispaniola szigetén is alapos terepszemlét tartanak, jelentette be a NASA.

"Az UAVSAR radarral feltérképezhetjük azokat a földfelszíni- és egyéb változásokat, amelyek összefüggésben vannak az olyan földrengés utáni geológiai folyamatokkal, mint az utórezgések és a földrengések, melyeket az esetleges földcsuszamlások idézhetnek elő, és az elsődleges rengés messze futó törésvonala mentén alakulhatnak ki" - mondta Paul Lundgren, a kaliforniai Pasadenában működő NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa.

"Hispaniola összetett szerkezeti felépítése miatt, rendkívül fontos lenne megállapítani, hogy a Haiti földrengés előidézhet-e a jövőben más rengéseket is valahol" - tette hozzá a szakember.

A berendezés mikrohullámú impulzusokat bocsát a repülőgépről a földre, hogy felkutassa és mérje a földfelszíni deformálódásokat, amelyeket a földrengések, vulkánok, földcsuszamlások és gleccserek okoztak. A két héttel ezelőtt pusztító Haiti földrengés összesen 200 ezer ember halálát okozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: az antiszemitizmus minden formája ellen

Az antiszemitizmus és tudatlanság minden formája ellen küzdeni kell - üzente Barack Obama az… Tovább olvasom