Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Haiti földrengés - Úton a legnagyobb magyar segélyszállítmány Haiti felé

Hamarosan megérkezik a földrengés sújtotta Haitibe az eddigi legnagyobb magyar segélyszállítmány, amelyet egy nemzetközi akció keretében juttatnak el a leginkább rászorulókhoz - mondta az MTI-nek pénteken a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egyik, a katasztrófaövezetben dolgozó munkatársa.


Sasvári Gábor a haiti-dominikai határról telefonon elmondta: az 5 millió forint értékű szállítmány szombaton érkezik Santo Domingóba, a Haitivel szomszédos Dominikai Köztársaság fővárosába.

Az egyebek közt kétezer doboz kötszert, ötezer pelenkát, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szereket tartalmazó féltonnás csomagot az egyházi hátterű segélyszervezeteket összefogó ACT-International szövetség konvojával indítják majd útnak Haitibe.

A nemzetközi akcióban magyar szakemberek is részt vesznek. Sasvári Gábor jelenleg az előkészítő munkálatokat végzi, feladata a helyi szükségetek felmérése a válságövezetben. Mint elmondta: vannak "túlsegélyezett" régiók, amelyekbe szinte már ömlenek a világ minden részéből érkező szállítmányok.

Vannak azonban olyan területek is, ahol a katasztrófa után több mint két héttel még mindig tízezrek vannak fedél, élelem és ivóvíz nélkül. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet - helyi és nemzetközi partnereivel egyeztetve - úgy döntött, hogy ezekre a még ellátatlan területekre juttatja el az eddigi legnagyobb magyar segélyszállítmányt.

Az amúgy is koldusszegény országban a január 12-i földrengés következtében nagyjából egymillió ember mindenét elveszítette. A katasztrófa halottai közül eddig majdnem 170 ezret találtak meg a mentőszolgálatok, a sebesültek száma pedig 200 ezerre tehető az ENSZ humanitárius segélynyújtást koordináló ENSZ-hivatal (OCHA) legutóbbi felmérése szerint.

Az egyházi hátterű segélyszervezetek első lépésként higiéniás felszereléseket és egészségügyi eszközöket visznek a rászorulóknak, de mivel a természeti csapás a földdel tette egyenlővé százezrek otthonát, "mindenre szükség van" - mondta Sasvári, utalva a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtő akciójára.

A szakember útban Haiti felé, a határvidéken azt tapasztalta, hogy a Dominikai Köztársaság lakossága mélységesen szolidáris a szerencsétlenül járt szomszédokkal. Úgy tűnik, Hispaniola szigetének két népét az évszázados ellenségeskedés után a katasztrófa közelebb hozza egymáshoz - mondta.

A karib-tengeri országban január 12-én nagy erejű földrengés rázta meg a fővárost, Port-au-Prince-t és környékét. A 7-es fokozatú földmozgást még két, ugyancsak erőteljes, 5,9-es és 5,5-ös utórengés követte. Szakértők szerint több évig eltarthat, mire a nyugati félteke legszegényebb országa túljut a természeti csapás okozta válságon.

Bill Clinton volt amerikai elnök, az ENSZ haiti különmegbízottja szerint a földrengés lehetőséget nyújt a haiti nép számára, "hogy újraképzelje jövőjét és azt valósítsa meg, ami lenni szeretne, és ne azt építse újjá, ami korábban volt".

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghatározatlan időre elhalasztották az útdíjat az I. osztályú szlovákiai utakon

Meghatározatlan időre elhalasztották az elektronikus útdíjat az I. osztályú szlovákiai utakon -… Tovább olvasom