Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Habsburg Ottó halála - Megkezdődtek az ausztriai gyászszertartások

Megérkezett Habsburg Ottó és felesége, Regina koporsója kedden Németországból az ausztriai Mariazellbe, egyúttal megkezdődtek az ausztriai gyászszertartások.

A két koporsót ötszáz fős gyászoló gyülekezet fogadta a híres ausztriai zarándokhelyen: családtagok, valamint osztrák és külföldi egyházi vezetők, köztük Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát. A földi maradványokat körbehordozták a bazilika körüli zarándokösvényen, majd felravatalozták a bazilikában. Ezután halottvirrasztást, majd szerdán ismét gyászmisét tartanak.

Számos püspököt, apátot és más egyházi személyiséget várnak a mariazelli szertartásokra az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről, hogy ezzel is jelezzék, a közép- és kelet-európai országok európai integrációja nagyon fontos volt Habsburg Ottó számára.

A szerdai gyászmisén mások mellett részt vesz Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök, Böcskei László nagyváradi püspök, Jan Graubner olmützi érsek (Csehország) és Columban Luser göttweigi (Ausztria) apát is. A mise főcelebránsa Egon Kapellari grazi püspök lesz. Christoph Schönborn bécsi érsek XVI. Benedek pápa személyes küldötteként vesz részt a szertartásokon.

Habsburg Ottó, az utolsó magyar király IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia múlt hétfőn hunyt el 98 éves korában németországi lakhelyén, Pöckingben. Búcsúztatása a múlt héten kezdődött Németországban. Az egykori trónörökös, európai politikus és tavaly elhunyt felesége földi maradványait szombaton Bécsben helyezik végső nyugalomra. A bécsi temetést a Szent István székesegyházban (Stephansdom) bemutatott mise előzi meg. A koporsókat gyászmenet kíséri a dómtól a belvároson át a családi kriptába a Kapucinusok templomába.

Habsburg Ottó szívét a testtől külön, a Pannonhalmi Főapátságban helyezik el vasárnap, szűk családi körben. Ezt megelőzően vasárnap a budapesti Szent István bazilikában szintén gyászmisét mutatnak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a német konjunktúra az IMF szerint

Reformok nélkül tartósan gyenge növekedési pályára sodródhat a német gazdaság. Tovább olvasom