Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Háborús bűnösöket méltatott a japán kormányfő

Abe Sindzó írásos üzenetben a háborús bűnösök ország békéjéhez és jólétéhez való hozzájárulásukat méltatta.
Abe Sindzó japán miniszterelnök áprilisban írásos üzenetet küldött egy, a kivégzett háborús bűnösök tiszteletére rendezett megemlékezésre, amelyben az ország békéjéhez és jólétéhez való hozzájárulásukat méltatta - ismerte el szerdán a japán kormányszóvivő.

"Őszinte részvétemet fejezem ki a mártírok iránt, akik lelküket áldozták azért, hogy megteremtsék az alapját a mai Japán békéjének és jólétének (...) Bízom az örök békében és ígérem, hogy a jövőben az emberiség harmonikus együttéléséért fogok dolgozni" - írta a kormányfő a levélben, amelynek másolatát az Aszahi Simbun japán napilap és az AP amerikai hírügynökség szerezte meg a ceremónia szervezőitől.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján elismerte a levél létezését, de hangsúlyozta, hogy Abe nem miniszterelnökként, hanem a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) elnökeként küldte az üzenetet.

Az április 29-i ceremóniát a Kójaszan Singon nevű buddhista felekezet templomában tartották egy 1994-ben felállított emlékmű előtt, amelynek feliratai szerint a kivégzett japán háborús bűnösök mártírok voltak. A rendezvényen kétszázhúsz ember vett részt, köztük egy LDP-s alsóházi parlamenti képviselő is.

Az emlékmű több mint ezer háborús bűnösnek az emlékét őrzi, közülük sokakat kivégeztek, mások büntetőtáborban haltak meg betegség, esetleg öngyilkosság következtében. Az emlékművön a II. világháború 14 japán főbűnösének neve is olvasható.

Nem ez az első botránya


A japán kormányfőt többször élesen bírálták nacionalistának tartott, illetve Japán múltbéli háborús bűneit relativizáló vagy tagadó kijelentései miatt. Tavaly decemberben Abe azzal okozott súlyos diplomáciai botrányt, hogy látogatást tett a 2,5 millió japán háborús halottnak - köztük az említett 14 főbűnösnek is - emléket állító tokiói Jaszukuni-szentélybe, amelyre Kína és a két Korea a japán gyarmatosítás és militarizmus jelképeként tekint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Valeri Petrov, Bulgária legjelentősebb kortárs költője

A második világháború idején részt vett az antifasiszta ellenállásban, és élete végéig baloldali… Tovább olvasom