Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Háború kezdődött Jemenben

Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a síita húszi lázadók ellen több mint tíz ország részvételével. A légicsapások közép-európai idő szerint éjfélkor kezdődtek.
Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a síita húszi lázadók ellen - jelentette be helyi idő szerint szerda este újságíróknak Washingtonban Rijád amerikai nagykövete.

A katonai akcióban Adel al-Dzsubeir szaúdi nagykövet szerint "több mint tíz ország" vesz részt. Kairó, Szaúd-Arábiával és a többi Perzsa-öböl-menti országgal egyeztetve, politikai és katonai támogatást nyújt a hadművelethez. A Fehér Ház közölte, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt a hadjáratban, de Barack Obama elnök utasítására "logisztikai és hírszerzési" támogatást nyújt a koalíciós erőknek, és egyeztet Rijáddal.

Fotók

Adel al-Dzsubeir szerint a hadművelet célja Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök törvényes kormányának megvédése az Irán által támogatott síita lázadóktól. Hasonlóképpen a Hádi-kormány megoltalmazását hozták fel a támadás indoklásaként közös nyilatkozatukban az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamai (Szaúdi-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Bahrein és Katar).

"Az erő alkalmazása mindig az utolsó eszköz, nagyon vonakodva tettük meg ezt a lépést a GCC-n belüli és kívüli partnereinkkel" - mondta a Washingtonba akkreditált szaúdi diplomáciai misszióvezető, rámutatva, hogy a művelet részvevői meg kívánják akadályozni Jemen széthullását. Dzsubeir az akcióban részt vevő országokra bízta, hogy felfedjék szerepvállalásukat.

A jemeni kormány az elmúlt napokban több alkalommal kért katonai segítséget a térségbeli arab országoktól. Washingtoni illetékesek előző nap, kedden közölték, hogy Szaúd-Arábia katonai erősítést vezényelt déli, Jemennel szomszédos határára, de Rijádban azt mondták, hogy az intézkedés kizárólag védelmi jellegű.

Az ENSZ tud róla


Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője közölte, hogy a világszervezetet tud a jemeni beavatkozásról, próbálja tisztázni a részleteket. Haq nem közölte, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt előre értesítették-e a készülő hadjáratról. Diplomáciai források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyelőre nem tervez semmilyen döntést hozni a jemeni eseményekkel összefüggésben.

Éjfélkor kezdődött


A Határozottság Vihara fedőnevű hadművelet közép-európai idő szerint éjfélkor kezdődött Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király parancsára. Szaúd-Arábia 150 ezer katonával és 100 harci géppel vesz részt a hadműveletben a hírek szerint.

A katonai koalíció azonnal repülési tilalmi övezetté nyilvánította Jemen légterét, és arra figyelmeztette a térségben közlekedő hajókat, hogy ne közelítsék meg az ország kikötőit.

Fotók

Hírügynökségek és arab hírtelevíziók arról számoltak be, hogy a koalíció harci gépei egy tucatnyi célpontra mértek csapást a húszik által szeptember óta ellenőrzött fővárosban, Szanaaban. Bombáztak egy légi támaszpontot a fővárosi repülőtér közelében, és megsemmisítették a síita húszi lázadók egyik légvédelmi ütegét és harci repülőgépeit.

A hadműveleti törzskar szerint a légi hadjárattal teljesen "elfojtották" a húszik légvédelmét. Az al-Arabíja hírtelevízió úgy tudja, hogy a szaúdi légierő teljesen ellenőrzése alá vonta Jemen légterét, és megsemmisítette a húszik légvédelmi eszközeinek nagy részét. A szövetségesek légiereje szétbombázta az al-Anad légitámaszpontot, ahonnan a lázadók a minap támadást indítottak a tőle 60 kilométerre fekvő Áden ellen, ahol hatalmi központot alakította ki a Szanaából oda menekülő jemeni elnök. Bombázták a fővárostól 220 kilométerre, a Vörös-tenger partján fekvő Hodeida városában a síiták egyik táborát. Az al-Arabíja hírtelevízió szerint heves robbanások hallatszottak Maran térségében is, amely a lázadók egyik fellegvára a Szaada tartományban.

Halálos áldozatok

Az al-Arabíja úgy tudja, hogy a bombázásokban életét vesztette a síita alakulatok több magas rangú parancsnoka. Feltehetően életét vesztette a húszi lázadók vezetőjének, Abdel-Malek al-Húszinak a fivére, Albdel-Halek al-Húszi. Állítólag a síita lázadóvezér egy másik rokona, Juszef al-Madani, illetve a húszik politikai bizottságának egyik tagja, Juszef al-Fisi is meghalt.

Eközben a lázadók ellenőrzése alatt álló tévécsatornák civil áldozatok tucatjairól adtak hírt a fővárosban. A lázadók politikai bizottságának egyik tagja, Mohammed al-Buhaiti arra figyelmeztetett, hogy nagy kiterjedésű háborúhoz fog vezetni az Öböl térségében a szaúdi beavatkozás. "A jemeni nép szabad nép, és szembe fog szállni az agresszorral. Arra figyelmeztetek, hogy a szaúdi kormány és az Öböl-menti országok kormányai meg fogják bánni ezt az agressziót" - mondta Mohammed al-Buhaiti, a húszi "politikai bizottság" tagja a dohai székhelyű al-Dzsazíra pánarab televíziónak nyilatkozva.

"Agresszió zajlik Jemenben, és mi bátran szembeszállunk vele" - mondta Mohammed al-Buhaiti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aknára futott egy utasszállító busz Kelet-Ukrajnában, halottak

Legalább három ember meghalt és sokan megsebesültek, amikor egy utasszállító busz aknára futott… Tovább olvasom