Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

H1N1: Fiatalok veszélyben

Mexikóban, a járvány kitörési helyén gyűjtött adatok elemzése alapján elkészült az eddigi legnagyobb tanulmány, amely igazolja, hogy leginkább a fiatalok fertőződnek meg a H1N1-től, ám a halálozás kockázata az idősebbeknél a legmagasabb.

A Lancet brit orvosi szaklap online változatában csütörtökön megjelent tanulmány alátámasztja, hogy a kórokozó nem annyira virulens, mint először feltételezték, ám egyúttal óvatosságra hívja fel a figyelmet, mert nem zárható ki mutálódása egy veszélyesebb variációvá.

Mexikói járványtani kutatók 63 479 ember adatait elemezték, akiket áprilistól július végéig influenzaszerű tünetekkel kezeltek az ország klinikáin. A 6945, teszttel igazolt H1N1-eset 56 százaléka 10 és 39 év közötti embereknél fordult elő. Jóval kisebb arányban fertőződtek meg az idősebbek, ami arra utal, hogy a korábban átélt influenzák némileg védenek a H1N1-vírussal szemben.

Míg azonban a 20 és 29 év közötti betegeknek 0,9 százaléka halt meg, a 60 és 69 év közötti korosztályban a halálozási arány 5,7 százalékos volt. A tanulmány további adalékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a szezonális influenza elleni korábbi vakcináltság részleges védelmet nyújt. Megerősíti azt is, hogy a krónikus betegek kockázata jóval nagyobb: hatszoros arányt állapít meg náluk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt pénteki adatai szerint november 1-jéig 199 országban 482 300 igazolt H1N1 esetet regisztráltak, legalább 6071 haláleset köthető a fertőzésekhez. A H1N1-es páciensek száma azonban ennél sokkal nagyobb lehet, mert a betegség lefolyása igen sokszor enyhe, ezért nem fordulnak vele orvoshoz az emberek.

A szakértők a H1N1 influenzavírus miatti halálozást 0,2 és 1,23 százalék közé teszik a világ különböző részein. A szezonális influenza által okozott halálesetek aránya általában 0,1 százalék körül van, ezért az alsó becslés szerint az új típusú influenza ehhez hasonló veszélyt jelent.

Az 1918-as spanyolnáthában a halálozási arány 2,5 százalék volt, ennél mindenképpen enyhébb a mostani pandémia.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. november 12. 17:36
    „No ki volt, aki kinyitotta ´Pandóra szelencéjét"? Habár az effélét titkosítani szokták! Persze biztos megérte neki, hisz ekkora üzletet még A számítógépes zseni sem csinált.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztrália kiadja Zentait

Az ausztrál szövetségi kormány jóváhagyta csütörtökön a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai… Tovább olvasom