Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Győztes: sorra üdvözlik az európai vezetők Hollande-ot

Telefonon gratulált Mario Monti olasz miniszterelnök Francois Hollande-nak, a francia elnökválasztás győztesének.
Telefonon gratulált Mario Monti olasz miniszterelnök Francois Hollande-nak, a francia elnökválasztás győztesének, s a két ország szoros együttműködését szorgalmazta a gazdasági növekedés ösztönzésére.

Az olasz miniszterelnöki hivatal vasárnapi közleménye szerint Monti beszélt Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit kormányfővel a franciaországi elnökválasztás és a Görögországot hagyományosan kormányzó két pártra súlyos csapást jelentő parlamenti választás lezárása után.

Hollande osztotta Monti álláspontját, miszerint szükség van a szoros együttműködésre egy hatékonyabb és a gazdasági növekedés felé induló Európai Unió kialakítására.

Kijelentette, hogy a költségvetési fegyelem továbbra is egyik lényeges eleme a monetáris uniónak, de több figyelmet kell fordítani a növekedést ösztönző politikára.

"A franciaországi és a görögországi választások eredményei nyomán át kell gondolni az európai politikákat. A felelős államháztartási politika szükséges feltétel, de nyilvánvalóan nem elegendő az alapvető cél eléréséhez, azaz a munkahelyeket teremtő és a társadalmi igazságosság felé mozduló fenntartható gazdasági növekedéshez" - áll Monti közleményében.

Erkki Tuomija finn szociáldemokrata külügyminiszter szerint a francia elnökválasztás végeredménye a remény jele, de a görögországi parlamenti választás kimenetele nehézségeket ígér úgy az országnak, mint Európának.

A Facebook-oldalán olvasható bejegyzés szerint Tuomija úgy véli, hogy Hollande győzelme jó hír egész Európa számára, s azt szeretné, ha ez a diadal és a júniusi franciaországi parlamenti választásokon várható szocialista győzelem egyensúlyozza ki nagy mértékben a Berlin által diktált politikát.

Enda Kenny, Írország centrista miniszterelnöke is üdvözölte Hollande-ot, s annak a reményének adott hangot, hogy győzelmének köszönhetően lehetővé válik az adósságválság kezelésének olyan megközelítése, amely jobban összpontosít a növekedésre, mintsem a megszigorításokra.

Mariano Rajoy konzervatív spanyol miniszterelnök és a szintén jobbközép kormányt irányító Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök szintén gratulált az új francia elnöknek. Stephen Harper kanadai miniszterelnök telefonon beszélt Hollande-dal. Szóvivője, Carl Vallée közölte, hogy a kanadai kormányfő a Kanadát és Franciaországot összekötő közös értékek, a mély történelmi, kulturális és nyelvi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta.

"Kanada szorosan együtt akar működni Franciaországgal a nemzetközi kérdésekben, és Stephen Harper hangsúlyozta, hogy erre jó alkalmat kínálnak a G-8-csoport, a NATO és a G20-ak közelgő csúcsértekezletei" - mondta a szóvivő. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint Hollande győzelme után új korszak nyílik meg a francia-török kapcsolatokban.

"Mostantól egész mások lesznek a francia-török kapcsolatok, a béke, a szolidaritás, a részvétel és az érzékenység irányába mozdulnak el" - mondta Erdogan vasárnap.

Olvasóink írták

 • 4. elemér 2012. május 07. 20:56
  „Nem észnélküli költekezés volt, hanem a hitelt adták a német és svájci bankok nyakra före az unioban. Utána pedig követelték a gatyaszoritást mindenkitöl. Az USA-ban ugyanez ment csak USA bankok, és igy kezdödött a világválság. Szerencsére észhez tértünk, de az unioban még csak most térnek észhez. Érdekes a világsajtó és BBC ir vezércikket a francia választásrol, mert ez is meg a görög választás is utmutató a jövöben. Mo. viszont tart a Balkán felé, de Orbánnak Kongó az irány.”
 • 3. janus 2012. május 07. 19:01
  „de az esznelkuli koltekezes hitelbol az se jo”
 • 2. elemér 2012. május 07. 13:46
  „Orbán mit mond, gratulált már ?”
 • 1. elemér 2012. május 07. 11:42
  „Paul Krugman (USA) nobel dijas gazdaságszakértönk is a növekedést és nem a gatyaszoritást tartja ésszerü megoldásnak. A gatyaszoritás sehol nemtett jót a válságban, s?t egy nagy butaság volt. (NYT)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nemzetgyűlési választás előtti kampányból is kiszáll Sarkozy

Nicolas Sarkozy leköszönő államfő vasárnap arról biztosította a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom… Tovább olvasom