Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 14°C Még több cikk.

Győzelmet aratott a baloldal Izlandon

A jelenleg hatalmon lévő átmeneti kormány, a baloldali Szociáldemokrata Párt győzelmét hozta a szombaton tartott előrehozott parlamenti választás Izlandon. A szigetországban azt követően kellett kiírni a voksolást, hogy a 18 éve kormányzó konzervatív Függetlenség Párt januárban lemondott az ország vezetéséről.

Elemzők szerint a párt rendkívül rossz szereplése a mostani szavazáson annak tudható be, hogy a választók így büntették meg a konzervatív politikusokat, akik - a szavazók szerint - felelősek voltak az izlandi gazdaság hét hónappal ezelőtti összeomlásáért.

A Függetlenség Párt soha nem szerepelt még ilyen rosszul parlamenti választásokon - bár 1987-ben, 27 százalékos támogatottsággal elérte addigi mélypontját, most azonban ezt is alulmúlta. A konzervatív pártra ugyanis a szavazók mindössze 24 százaléka adta a voksát. Bjarni Benediktsson, a párt elnöke szombat esti szűkszavú beszédében elismerte a vereséget. "Ezúttal vesztettünk, de később újra nyerni fogunk" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy pártja megértette a szavazók hangos és egyértelmű üzenetét. A szavazás nyertese a február eleje óta hivatalban lévő kormányfő, Johanna Sigurdardottir pártja, a Szociáldemokrata Párt lett, amely a nem végleges adatok szerint 30,9 százalékot szerzett a parlamentben.

Egyik jelenlegi koalíciós partnere, a Baloldali Zöldek Mozgalma a szavazatok 21,5 százalékát kapta, így várhatóan nem lesz probléma a reykjavíki kormányalakítással. Ezzel egyébként Izland modern kori történelmében először alakulhat abszolút baloldali kabinet. Izland a 2008 őszén kezdődött pénz- és hitelpiaci krízis miatt kényszerült előrehozott választások kiírására. A globális pénzügyi válság ugyanis leginkább a szigetországot érintette. A reykjavíki kabinet október óta folyamatos nyomás alatt állt: a fővárosban állandósultak a kormányellenes tüntetések, amelyek többször is erőszakossá váltak.

Izland bankrendszere a krízis miatt gyakorlatilag összeomlott, az ország legnagyobb pénzintézetei állami felügyelet alá kerültek. 2008-ban az izlandi korona értéke 44 százalékkal csökkent, az infláció pedig 18,1 százalékkal nőtt decemberben. A 320 ezres lélekszámú országban, ahol korábban lényegében ismeretlen fogalom volt a munkanélküliség, az októberi 1,9 százalékos szintről decemberre 4,8 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, és az idei év végére a várakozások szerint elérheti a 10 százalékos szintet is.

Jóhanna Sigurdardottir a helyzet megoldására szeretné elérni, hogy Izland mielőbb csatlakozzon az Európai Unióhoz, és főképp a közös valutát használó euróüvezethez. Érvelése szerint ugyanis ez védelmet jelentene a kicsiny szigetország gazdaságának. A leendő kormányfő a szavazás eredményeinek ismeretében szombat este úgy nyilatkozott, hogy a választók üzenete egyértelmű: el kell kezdeni gondolkodni az EU-ról. Az uniós csatlakozás sürgetése ugyanis a Szociáldemokrata Párt egyik legfőbb kampányüzenete volt, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy ha Reykjavík azonnal kéri a tagfelvételt, akkor akár négy éven belül bevezethetik az eurót az országban.

A dolgot azonban nehezíti, hogy a leendő koalíciós partner, a Baloldali Zöldek Mozgalma ellenzi az EU-tagságot, ráadásul maguk az izlandiak is bizonytalanok a kérdésben. Ugyan a válság hatására megnőtt az esetleges uniós tagság támogatottsága, de a legtöbben tartanak attól, hogy a szigorú uniós szabályozás rossz hatással lenne az ország egyik legfőbb bevételi forrásának számító halászati iparágra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bomba robbant Pakisztánban - 12 gyerek meghalt

Legkevesebb 12 gyerek meghalt, amikor az általuk talált bomba felrobbant Pakisztán északnyugati… Tovább olvasom