Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Gyorsított a szocialista forradalmon a venezuelai elnök

Felgyorsította szocialista forradalmát Hugo Chávez venezuelai elnök. A múlt hónapban újraválasztott venezuelai elnök jelentősen bővítené hatáskörét - az erről szóló törvényt várhatóan megszavazza a kongresszus. Chávez emellett bejelentette a nemzeti bank önállóságának megszüntetését is.
"Semmi vagy senki sem akadályozhat meg abban, hogy folytassuk a venezuelai szocializmus, ... a mi szocializmusunk irányvonalát" - jelentette ki az 1999 óta hivatalban levő elnök a kormány eskütétele után mondott beszédében. Hugo Chávezt elsöprő győzelemmel választottak újra a múlt hónapban.

Az ellenzék azzal vádolja, hogy kubai típusú, központosított állam létrehozására törekszik. Az elnök ugyanis bejelentette, hogy "forradalmi felhatalmazó törvényt" nyújt be a parlamentbe, amelynek segítségével rendeletekkel hozhat törvényeket a szocialista gazdasági csomagok elfogadtatására. A törvényt várhatóan elfogadja majd a kongresszus, amelyben az elnök hívei vannak többségben.

Az új törvény lehetővé teszi majd az államfő részére, hogy véget vessen az Orinoco-medencében működő több kőolajipari vállalat feletti külföldi ellenőrzésnek. A jogszabály más gazdasági, szociális, biztonsági és védelmi kérdésekben is döntési joggal ruházza majd fel az elnököt.

Chávez bejelentette azt is, hogy államosítani fogja az ország legnagyobb távközlési vállalatát, a CANTV-t, valamint több villamosenergia-ipari céget. Azt is leszögezte: "A központi bank nem lehet önálló, ez neoliberális tézis".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexbotrány a cseh huszita egyházban

Hatalmas botrány tört ki a csehországi huszita egyházban. Kiderült, hogy az egyház prágai püspöke… Tovább olvasom