Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Gyomorforgatóan indult Pistorius tárgyalása

A paralimpiai bajnok futó, Oscar Pistorius perének mai fő irányvonala az, hogy a Reeva gyomrában talált ételmaradványok mire engednek következtetni.
Csütörtök

A szerdai szűnnap után a mai első tanú Christina Lundgren aneszteziológus, akit vélhetően arról fognak kérdezni, hogy a Reeva Steenkamp gyomrában talált ételmaradványok mire engednek következtetni.

Az aneszteziológus elmondta, sokáig tartott, hogy kiürítsék teljesen Reeva Steenkamp gyomrát, mivel a halála előtt evett.

Hogy miért olyan fontos, hogy mi volt Reeva Steenkamp gyomrában? Pistoriusék azt állítják, hogy 19 óra körül evett utoljára Reeva, majd 22 órakor ment aludni. A vád szerint ugyanakkor hajnali 2 óra körül, egy órával a halála előtt is ehetett a nő, és nem sokkal a lövöldözés előtt veszekedtek egymással.
Lundgren szerint számtalan tényezőtől függ az, hogy mennyi idő alatt ürül ki a gyomorból az étel, egyrészt attól, hogy mit evett, másrészt függhet attól, hogy menopauza előtt vagy után van az áldozat, hogy anorexiás vagy bulímiás volt-e, hogy szedett-e antidepresszánst vagy fogyást elősegítő készítményeket.

Legalább hat óra kell, hogy kiürüljön a gyomorból a csirke, amit állítólag Reeva evett aznap 19 és 21 óra között. Viszont lefekvés előtt jógázott, ez is késleltetheti az emésztést.

Ezután Gerrie Nel ügyész faggatta az aneszteziológust, akit arról kérdez, hogy 8 órával az étkezés után hogy maradhatott még mindig étel Reeva gyomrában. Lundgren elmondta, hogy Reeva alvás előtti jógázása is közrejátszhatott, illetve az, hogy az aludt, és ilyenkor jóval lassabb az emésztés.

Oscar Pistorius a csütörtöki tárgyalási napon. Forrás: Daily Mail/AP
Oscar Pistorius a csütörtöki tárgyalási napon. Forrás: Daily Mail/AP

Nel fél óra szünetet kért, hogy konzultálhasson egy korábbi tanúval, a patológus Gert Saymannel, aki szintén ott van a bíróságon.

Nel az egyeztetés után egyből támadta Lundgrent, mondván, hogy ő egy aneszteziológus, akinek főleg élő emberekkel volt eddig dolga.

Nel szerint Saayman patológus azt vallotta, hogy két órával a halála előtt Reeva még ehetett. "Akkor azt mondja, hogy a patológus rosszul diagnosztizált?" - kérdezi Lundgrent.

"Én csak azt mondom, hogy ez nem egy egzakt tudomány, nem lehet megállapítani, hogy pontosan mikor evett utoljára az áldozat" - jön a válasz.

Nel után Barry Roux, Pistorius ügyvédje következett.

- Órára pontosan meg lehet mondani, hogy a halál előtt mikor evett?
- Dehogy lehet - mondja nevetve Lundgren. - Saayman professzor is csak körülbelüli időpontot tudott mondani.

A következő tanú Yvette van Schalkwyk Pistorius pártfogója volt, tavaly februárban arra kérték, hogy figyelje a sportoló viselkedését, próbálja érzemileg és pszichésen támogatni őt.

Pistoriust azzal gyanúsítják, hogy csak színészkedett a gyilkosság hajnalán, amikor összetörten zokogott Reeva Steenkamp holtteste felett, Schalkwyk ezt kikéri, szerinte a sportoló összeomlása teljesen őszinte volt.

Ezután új tanút hívtak, a védelem tanúját, Wollie Wolmarans ballisztikai szakértőt.

Wollie Wolmarans ballisztikai szakértő.
Wollie Wolmarans ballisztikai szakértő.


Barry Roux két dolgot szeretne kideríteni Wolmarans segítségével: hogy a sportolónak fel voltak-e csatolva a protézisei, amikor leadta a lövéseket, és milyen messze volt a vécéajtótól.

Wolmarans azután érkezett a gyilkosság helyszínére az ominózus éjszakán, amikor a rendőrök elmentek a házból. Átvizsgálta a helyszínt, és talált egy golyódarabot a vécékagylóban, amit a rendőrök valószínűleg nem vettek észre, ezt később átadta nekik.

A szakértő elmondta, a töltény, amivel Pistorius lelőtte Reevát, olyan mint egy gomba, és amint becsapódik, még szélesebb sebet ejt a testen belül.

Wolmarans egyetért egy korábbi tanú, Christian Mangena rendőrkapitány véleményével, amely szerint a vécéajtón látható nyomokból nagyon nehéz megállapítani, hogy pontosan honnan érkeztek a lövések.

A Reeva karján látható sebekből arra következtet, hogy a nő 6-20 centiméterre volt az ajtótól, amikor a lövések érték.

A szakértőt arról kérdezték, hogy mi okozta Reeva fenekén a sebet. Egyes szakértők szerint a golyó gellert kapott és utána csapódott oda, de volt olyan, aki szerint ráesett az újságtartóra. Wolmarans szerint nem lehet pontosan megállapítani, hogy  milyen testhelyzetben volt, amikor a lövések érték, de szinte biztos, hogy - ahogy ő fogalmaz - függőleges helyzetben volt, és a lövések után előre dőlt.

A bírónő kérésére nem vetítik ki a sebekről készült fotókat, mert az a családnak és a vádlottnak is felkavaró lehet. Ezzel együtt be is fejezik mára a tárgyalást, holnap, pénteken folytatják Wolmarans vallomásával.

Kedd

A hétfői nap után a védelem újra bejelentette, hogy még legalább 10 tanút szeretnének meghallgatni a perben. Kedden egy újabb szomszéd, Nhlengathwa kérdezésével indult a nap: kedden újra Roux képviselte a védelmet. A férfi emondja, közeli baráti viszonyban nem volt a sportolóval, viszont elsőként üdvözölte, amikor beköltözött, és párszor beszélgettek az autókról, ami közös érdeklődésük volt. Nhlengathwa Reevával is találkozott. A sportoló menyasszonyaként mutatta be, és mondta a szomszédnak: "Őt megtartom"!

Nhlengathwa és Pistorius hálószobája között körülbelül 10 méter távolság van. A szomszéd szerint este 10-kor mentek aludni a feleségével és a lányával, éjszaka neje keltette fel azzal, hogy egy durranást hallott. Hozzátette, hallották a lövést, egy sikítást, majd azt, hogy valaki nagyon kétségbeesve, szomorúan nyöszörög a szomszéd lakásban. Nhlengathwa nem ment át, csak a biztonságiakat hívta.

Nhlengethwának nem tetszett, hogy csak úgy rátámadt az egyik rendőr, akit először hozzá küldek, de a két következő rendőrnővel sem volt hajlandó beszélni. De amikor Van Aardt kapitány megbeszélt időpontban kérte a vallomását, boldogan elmondott mindent.

A szomszéd hozzátette, amikor megérkeztek a biztonságiak, a rendőrök és a mentők, akkor ment ki az utcára, ahol találkozott Standerrel. Együtt közelítettek a házhoz, látták, amint Pistorius egy nő fölött térdel és sír. Tudták, hogy Reeva nincs többé, amikor meglátták a mentő gurulós hordágyát kijönni.

Ez után Gerrie Nel államügyész vette át a tanút, aki megkérdőjelezte a tanú szavahihetőségét, mert az túlságosan is követte a tárgyalást eddig és befolyásolhatják az elhangzott vélemények.

Nhlengathwa nem hallotta az ajtót ért ütéseket, és többször is hangsúlyozta, nem sikítást hallott, hanem sírást. Ez mondjuk elég sok tanúvallomásnak ellent mond. Nhlengethwa az ügyész kérésére meg is mutatja, és újfent kiemeli, nem női, hanem férfi sikítást hallott.

Nhlengathwa után feleségét szólították. Ugyanazt mondta, mint férje: nem női sikítások voltak, hanem férfi, ő is utánozza. Nhlengethwa asszony szerint a férje már nem volt a szobában, amikor a segélykéréseket hallotta a szomszédból. Az ügyész nem hagyja annyiban, arra kíváncsi, hogy lehet, hogy csak egy lövést hallott a tanú. Végeztek is a házaspárral,a következő tanút próbálták meg előkeríteni, mivel igen gyorsan haladtak ma. Fél órás szünet következett. Közben Roux elmondja, számításai szerint keddre végeznek az összes tanúval.

Rika Motshuane 2008 óta szomszédja Pistoriusnak. A pszichológusnő későn ért haza, férjével már 10 körül lefeküdtek aludni. Lövésekre riadtak fel, majd férfi sírást hallottak: annyira keserves volt, mintha nagy fájdalmai lettek volna. Mivel nem tudák, hogy mi történt, fel sem kapcsolták a villanyt, csak mozdulatlnul ültek a sötétben az ágyon. Motshuane is bemutatta, milyen hangot hallott, és megerősíti, nem volt női sikítás.

Nel azzal kezdte, hogy figyelte-e a pert: a nő figyelte, mert előzetesen úgy volt, hogy nem kell majd tanúskodnia. Elismételte szinte ugyanazt, amit a Nhlengathwa házaspár, majd erre a napra be is fejezték a tárgyalást.


Hétfő

Két hét kihagyás után Johan Stander meghallgatásával folytatódott Oscar Pistorius pere. Ő volt az első, akit Pistorius felhívott, miután lelőtte Reeva Steenkampot.

Pistorius úgy érkezett a bíróságra, hogy magával hozta a támogató és rajongói leveleket, amiket az elmúlt hetekben kapott.
Standeren kívül még 11 tanút fog meghallgatni a védelem, úgyhogy egyelőre nehéz megmondani, mikor lesz vége a pernek.

Barry Roux helyett ezúttal Kenny Oldwadge képviseli a védelmet. Stander részletesen mesélt a gyilkosság estéjéről. Azt mondta, éjjel 3 óra 19 perckor hívta őt Pistorius, hogy gyorsan jöjjön át hozzá, mert lelőtte Reevát, akire azt hitte, hogy betörő.

Oscar Pistorius perének újabb tárgyalási napja egy pretoriai bíróságon. MTI/EPA/Ihsaan Haffejee
Oscar Pistorius perének újabb tárgyalási napja egy pretoriai bíróságon. MTI/EPA/Ihsaan Haffejee

Amikor Stander elindult Pistoriushoz, a lánya előjött a szobájából, és azt mondta, úgy hallotta, valaki segítségért kiáltozott. Végül ketten mentek át a futóhoz. Amikor odaértek, a futó barátnőjét hozta le a lépcsőn.

"Folyamatosan zokogott, és arra kért minket, segítsünk neki betenni Reevát az autóba, és kórházba szállítani" - mondta Stander. Elmondta, Pistorius teljesen össze volt törve, hol üvöltözött, hol zokogott, hol imádkozott.

Stander azt mondta, barátjának mondhatta Pistoriust, és néha meglátogatták egymást, de vacsorára nem hívta át magához, és sosem voltak hosszú, mély beszélgetéseik.

A barátnője szándékos megölésével vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó  (j) bátyja, Carl Pistorius társaságában perének újabb tárgyalási napján. MTI/EPA/Ihsaan Haffejee
A barátnője szándékos megölésével vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó (j) bátyja, Carl Pistorius társaságában perének újabb tárgyalási napján. MTI/EPA/Ihsaan Haffejee

A férfi Oldwadge-nek elmondta, Reeva tudta, hogy kell a riasztót aktiválni és kikapcsolni, ismerte hogyan működik.

A következő tanú Carice Beatrice Stander, az ingatlan kezelő lánya volt, aki szintén barátjaként beszétl a futóról.

Stander elsírta magát, ahogy elmesélte, hogy Pistorius könyörgött neki, hogy vigye Reevát a kórházba.

"Pistorius letette a nőt, mindenhol vér volt (...). Mindent megpróbáltunk, Pistorius pedig folyamatosan azt kérdezgette, mikor ér már oda a mentő. Maradj velem szerelmem, ezt mondta, miközben kérte az Istent, hogy tartsa őt életben. "Megkérdeztem tőle, mi történt, mire azt felelte, betörőnek hitte a barátnőjét, és lelőtte" - hangzott Stander vallomása.

Carice Beatrice Stander meghallgatása után Roux azt mondta, ma már nem akarnak több tanút beidézni, így a tárgyalás kedden folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegitim a donyecki népszavazási kezdeményezés

Az EU úgy véli, sem most hétvégén, sem máskor nem kellene népszavazást tartani Ukrajna bármely… Tovább olvasom