Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Gyógyszerbotrány Lengyelországban

Hatalmas botrányt okozott Lengyelországban, amikor kiderült, hogy egy allergia elleni gyógyszer csomagolásába egy műtétekhez használt rendkívül erős hatású érzéstelenítő készítmény került, amelynek orvosi felügyelet nélküli alkalmazása akár a beteg halálához is vezethet.
A szerből október 11. után már nem szállítottak ki a patikákba, de a már kiszállított gyógyszerek visszavonásáról csak október 30-án döntöttek. Ennek ellenére november 8-ig sem a gyógyszer gyártója, sem az Egészségügyi Minisztérium nem figyelmeztette a lakosságot a veszélyre.

A Gyógyszerészeti Főfelügyelőség vezetője vállalta a felelősséget és lemondott tisztségéről. Zbigniew Niewójt azzal indokolta távozását, hogy bár október 31-én tudomást szerzett az esetről, mégsem tájékoztatta azonnal a minisztert és a közvéleményt.

Magyarázatként azt hozta fel, hogy meg akarta várni az érintett gyógyszergyár, a Jelfa intézkedését, mivel a törvény értelmében, a gyógyszertárakban lévő készlet forgalomból való kivonásáról a gyártónak kellett volna gondoskodnia.

Az utóbbi egy év alatt több mint hatezer doboz kétséges tartalmú Corhydron névre hallgató allergia elleni szer került a piacra, melyből eddig csak 1071-et találtak meg.

A botrány kirobbanásakor a lengyel Nemzeti Közegészségügyi Intézet azonnal tájékoztatta a történtekről az összes országot, ahova a készítmény eljuthatott.

Az allergiaelleni gyógyszer "furcsa" működésére először június 1-jén figyeltek fel, amikor egy tízéves gyermeknek adtak belőle egy mentőautóban. Június 10-én egy középkorú nő allergiájának kezelésekor megismétlődtek a furcsa mellékhatások.

A minisztériumnak nincs arról tudomása, hogy pontosan mennyi lehet kórházakban, gyógyszertárakban és magánháztartásokban a veszélyes készítményből - közölte Boguslaw Piecha egészségügyi miniszer-helyettes.

A veszélyes cseréből adódóan több kórház is olyan érzéstelenítő készítményt kapott, amelynek csomagolásában allergia-ellenes szer volt. Ez azonban a szakértők szerint nem jelent különösebb problémát, mivel a Corhydron veszélytelen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre nő a terrorveszély Nagy-Britanniában

"Súlyos, sőt növekvő" nagy-britanniai terrorveszélyt és tömegpusztító fegyverek felé forduló… Tovább olvasom