Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Gyilkosság miatt nyomoznak az egykori kormányfő ellen

Az ukrán ügyészek egy parlamenti képviselő meggyilkolása ügyében is nyomoznak Julija Timosenko volt kormányfő ellen, akit nemrég hét évi börtönbüntetésre ítéltek hivatali hatalommal való visszaélésért - jelentette szombat este az Unian hírügynökség egy magas rangú ügyészre hivatkozva.
Natalja Liszova, Timosenko szóvivője abszurdnak nevezte a vádat. "A kormány túlment minden határon abban a törekvésében, hogy megszabaduljon politikai ellenfeleitől" - jelentette ki.

Jevhen Scserban parlamenti képviselőről van szó, akivel egy bérgyilkos végzett 1996-ban egy repülőtéren.

Renat Kuzmin főügyészhelyettes elmondta: bizonyítékuk van arra nézve, hogy Timosenko bűnrészes a gyilkosságban, Pavlo Lazarenkóval együtt, aki akkor kormányfő volt, és jelenleg börtönbüntetését tölti az Egyesült államokban csalásért és pénzmosásért.

"Birtokunkban van egy tanúvallomás leirata. A vallomástevőt tanúként hallgatták ki az Egyesült Államokban Lazarenko ügyében. Közvetve azt állította, hogy Scserban gyilkosát Lazarenko és Timosenko számlájáról fizették ki" - mondta a főügyészhelyettes.

Timosenko abban a perben, amelyben elítélték hivatali visszaélésért az orosz-ukrán gázszállítási szerződések 2009-es megkötésével kapcsolatban, végig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Politikai vetélytársát, Viktor Janukovics elnököt vádolta azzal, hogy így akarja őt eltávolítani a politikai színtérről a jövő évi választások előtt.

A "gázügyön" kívül a tavaly februári elnökválasztáson a volt kormányfő ellen több más ügyben is folyik nyomozás. Az egyik ügyben a kiotói kvótákból származó bevételek nem rendeltetésszerű felhasználásával és kormánygaranciával vásárolt mentőautók politikai kampánycélra való felhasználásával vádolják. Egy másik eljárás azzal a váddal indult ellene, hogy Lazarenkóval összejátszva 15 évvel ezelőtt az ukrán költségvetésre terhelte az EESZU magáncégnek az orosz védelmi minisztériummal szemben fennálló 400 millió dollár értékű adósságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sújtólégrobbanás miatt tucatnyian haltak meg egy közép-kínai bányában

Sújtólégrobbanás volt szombat este egy közép-kínai szénbányában, és 29 bányász halálát okozta -… Tovább olvasom