Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Gyengűlő dollár Amerikában

Jelentősen csökkent az állások száma az év eleje óta az amerikai munkaerőpiacon, ahol évek óta nem volt ekkora mértékű hanyatlás. Az AFP jelentése szerint 17 ezer munkahely szűnt januárban az Egyesült Államokban, ahol 4 éve, 2003 augusztusa óta nem volt példa ilyen mértékű visszaesésre a munkaerőpiacon.
Az állások csökkenésének mértéke sok amerikai elemzőt meglepett. A közgazdászok többsége azzal számolt, hogy az idei év első hónapjában mintegy 70 ezer új munkahellyel lesz több. Az amerikai Munkaügyi Minisztérium legújabb adatai alapján a másodlagos jelzáloghitel-piac összeomlása miatt egyébként is súlyos veszteséget szenvedett építőiparban mintegy 28 ezer állás szűnt meg csak januárban.

A gyáripari szektorban szintén csaknem 30 ezer munkahellyel lett kevesebb. Az amerikai Munkaügyi Minisztérium egyébként korrigálta a decemberi munkaerőpiaci adatokat. Eszerint az Egyesült Államokban decemberben az előzetesen becsült 18 ezer helyett összesen 82 ezerrel nőtt az állások száma. Mindezek alapján a munkanélküliségi ráta idén januárban 4.9 százalékra csökkent az előző, december havi adatokhoz képest.

A közgazdászok szerint ezt az okozhatta, hogy a korábbiakhoz képest kevesebben kerestek maguknak állást. Az amerikai másodlagos jelzáloghitel-piac összeomlása és annak következményei miatt sok gazdasági elemző szerint félő, hogy válságba süllyed az amerikai gazdaság. A munkaerőpiacon történt legutóbbi változások legalábbis azt látszanak igazolni, hogy az ingatlanpiac csődje negatívan hat a gazdaság többi ágára.

Miután az amerikai hatóságok hírt adtak róla, hogy januárban 17 ezerrel csökkent az állások száma, a dollárnak az euróhoz viszonyított ára ismét történelmi mélypontra süllyedt a nemzetközi piacokon. Az AFP adatai alapján egy euróért 1.4950 dollárt adtak, amely megközelíti az eddigi, tavaly november 23.-i rekordértéket, az 1.4967-et.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyébként csütörtökön, két héten belül másodszor is csökkenetette az alapkamatot. A döntéssel azt szeretnék elérni, hogy a vállalkozások könnyebben juthassanak hitelekhez, amellyel megelőzhetnék, hogy recesszióba süllyedjen az amerikai gazdaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törökország: börtönbüntetésre ítélték a mozdonyvezetőket

Egy török bíróság pénteken többéves börtönbüntetésre ítélt két mozdonyvezetőt az ország egyik… Tovább olvasom