Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Gusztáv hurrikán: a magyarok biztonságban vannak

Az Amerikai Nemzeti Hurrikán Központ közleménye szerint hétfő hajnalban megérkezett a Mexikói-öböl partvonalához a Gusztáv névre keresztelt trópusi vihar gyűrűjének széle. A magyarok jól vannak. VIDEÓVAL
A New Orleans és környékén élő mintegy száz magyar család elmenekült és biztonságos helyre költözött a közeledő Gusztáv hurrikán elől - tájékoztatta Bika Julianna közgazdász, újságíró, Dr. Gergátz István louisianai tiszteletbeli konzul felesége a Független Hírügynökséget. A veszélyeztetett területen élő magyarok emailben és telefonon jeleztek vissza, hogy valamennyien elhagyták otthonukat és biztonságban vannak.

A Gustav hurrikán érkezése előtt a tiszteletbeli konzul és felesége emailben és telefonon vették fel a kapcsolatot a New Orleansban és környékén élő magyarokkal, hogy hollétük felől érdeklődjenek. Valamennyien jelezték, hogy eleget tettek a polgármester felszólításának, elhagyták otthonaikat, és a hurrikán által nem veszélyeztetett helyre költöztek. Bika Julianna a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a tiszteletbeli konzul családja egy olyan kórházban talált menedéket, ahova három évvel ezelőtt a Katrina hurrikán sem ért el, és most is biztonságos helynek számít. Két hétre való élelmet vittek magukkal, de a hurrikán gyors közeledéséből arra számítanak, hogy három nap alatt elvonul a szélvihar.

New Orleansban az emberek ezúttal sokkal komolyabban vették a veszélyt, mint három évvel ezelőtt, amikor 1600 ember vesztette életét. Bika Julianna szerint az akkori áldozatok csaknem 80 százaléka hetven év feletti idős ember volt, akik nem vállalták a hosszú úttal járó kellemetlenségeket. Bika Julianna szerint most is a beteg, idős emberek helyzete okozza a problémát, akik nem tudnak 8-10 órás autóutat vállalni, mert a menekülés gyakorlatilag ezt jelenti. Ők voltak azok, akik a Katrina hurrikán betörése után nem tudtak a tetőre sem felmászni.

Korábban

Helyi idő szerint hétfő hajnalban elérte a Mexikói-öböl partját a Gustav névre keresztelt hurrikán széle. A szélvihar heves esőzéssel kísérve New Orleans irányába indult - közölte a miami székhelyi Nemzeti Hurrikánközpont. A vihar miatt csaknem kétmillió ember hagyta el Louisiana államot. A menekítési akciót sok szakértő minden idők legnagyobb evakuálási tervének tartja.

"A radarjelentések szerint a vihar széle a Mississippi-deltánál jár, és New Orleans irányába halad" - mondta Patricia Wallace, a hurrikánközpont meteorológusa az AFP-nek. A Gustav hurrikán "szeme" ugyanakkor legkorábban hétfő délután érhet partot, jelenleg ugyanis mintegy 360 kilométerre délkeletre van New Orleanstól, és 26 kilométeres óránkénti sebességgel halad a szárazföld felé. A hármas erősségűre sorolt hurrikánt óránkénti 185 kilométeres sebességű szelek kísérik, amelyek az előrejelzések szerint a partot érés előtt tovább erősödhetnek. A meteorológusok azonban úgy vélik, a Gustav a hátralévő útján már megmarad a hármas kategóriában.

A várakozások szerint ellenállnak az erős szeleknek és a heves esőzésnek a louisianai gátak, amelyek a Katrina hurrikán három évvel ezelőtti pusztítása során átszakadtak, és hatalmas áradásokat okoztak az államban - mondta Bobby Jindal kormányzó vasárnap este. A politikus hozzátette: reményeik szerint a gátakat legfeljebb kis mértékben lépi majd át a víz, egyelőre azonban túl korai lenne biztos jövendölésekbe bocsátkozni.

A problémát az jelentheti majd, hogy a Mississippi nyugati partján, ahol a Katrina nem fenyegette a térséget, az utóbbi időben nem erősítették meg a gátakat, miközben az átszakadt töltések javítási munkálatai még nem fejeződtek be. "Idegesek vagyunk. A vihar ezúttal a másik oldalról támad minket, és a mozgása aggodalommal tölt el" - fogalmazott a CNN-nek Mitch Landrieu, az állam alkormányzója. A hadsereg katonái és a civil katasztrófavédelem munkatársai ezért jelenleg teljes készültségben várják, hogy hol lesz szükség a gátak erősítésére.


Katrina után itt a Gustav - felkészültek.

A Gustav miatt csaknem kétmillió ember hagyta el eddig Louisiana államot, amit a szakértők minden idők legnagyobb amerikai evakuálási akciójának neveztek. A kiürítés miatt New Orleans valóságos "kísértetvárossá" vált, mivel mindössze tízezer lakó maradt az otthonában, miközben a többi 327 ezer polgár elhagyta a települést - mondta vasárnap este Ray Nagin polgármester. A városvezető szerint csupán azok nem menekültek el, akik a város magasabb pontjain laknak, és nem sújtotta őket három évvel ezelőtt a Katrina hurrikán.

A kiürítés miatt a Gustav már az Egyesült Államokban is követelt halálos áldozatokat. "Meg nem erősített hírek szerint három, kritikus állapotú kórházi ápolt nem élte túl az evakuálást" -mondta Bobby Jindal. A térségben egyébként 84 ápolóotthonból és 27 kórházból evakuálták a betegeket a közelgő vihar miatt.

A Gustav hurrikán az elmúlt napokban végigsöpört a Karib-tenger nagy részén, legkevesebb 81 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozva. Kubában több ezer ház tetejét tépte le a vihar, és a sziget nyugati felén még vasárnap sem volt áram. A Gustav nyomában pedig máris közeledik a következő forgószél: a Hanna trópusi vihar. A hurrikánfigyelő központ előrejelzései szerint a vihar szerdán a Bahamáknál északra fordul, csütörtökön és pénteken pedig Floridával párhuzamosan halad tovább a nyílt vízen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kínai földrengés - 32 ember meghalt vagy eltűnt

Kína - A legfrissebb jelentések szerint már 32-en haltak meg vagy tűntek el a szombati kínai… Tovább olvasom