Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Gumibottal verték meg az ellenzék vezérét Minszkben - fotók

Neklaev elnökjelöltet koponya- és agysérüléssel, eszméletlenül szállították kórházba, miután gumibotokkal, valamint fény- és hanggránátokkal felszerelkezett álarcos kommandósok még a nagy tüntetés előtt megtámadták őt és híveit Minszk belvárosában.

Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő nyerte meg a vasárnapi elnökválasztást Fehéroroszországban a szavazatok 79,7 százalékával - jelentette be hétfő hajnalban a központi választási bizottság a voksok száz százalékának összesítése alapján.

A részvételi arány csaknem 80 százalékos volt - közölte korábban a bizottság.

A szavazóhelyiségek bezárása után Minszkben a különböző jelentések szerint 10-40 ezer kormányellenes tüntető gyűlt össze a belvárosban. Az Oktyabrszkaja téren gyülekeztek, de később átvonultak a Függetlenség terére, ahol ugyanabban az épületben található a kormány, a parlament és a választási bizottság székhelye - jelentették tudósítók a helyszínről.


Véres tüntetés Minszkben - fotók: MTI.

Az ellenzék azzal vádolja a hatóságokat, hogy a várható hivatalos eredmény, Lukasenka győzelme hamis, mert csaltak a szavazatokkal. Egy ellenzéki vezető az Oktyabrszkaja téren azt mondta a tömeghez szólva, hogy saját exit poll-felmérésük alapján Lukasenka csak a szavazatok 30,7 százalékát szerezte meg, a második pedig Uladzimir Neklaev költő lett 18 százalékkal.

A tüntetők fogadkoztak, hogy megdöntik a kormány hatalmát. Megpróbálták megostromolni a kormányzati épületet, de az előtte sorfalat álló rohamrendőrök kíméletlenül visszaverték őket.

Más jelentés szerint a tüntetőknek sikerült betörniük a kormányépület több ablakát és ajtaját, de visszahőköltek, amikor látták, hogy bent rohamrendőrök vannak.

Egy darabig arra lehetett számítani, hogy a tüntetők újabb ostromba kezdenek. Ehelyett a rendőrök nekirontottak a tömegnek, és ütlegelni kezdték az embereket. Aki tudott, hanyatt-homlok elmenekült, de több száz demonstrálót őrizetbe vettek.

A Reuters tudósítója több tüntetőt látott a földre esni, köztük egy idős nőt. A rohamrendőrök sok menekülő embernek a nyomába eredtek. Összesen több száz embert őrizetbe vettek.

A rendőrség éjszakai bejelentése szerint két elnökjelöltet is őrizetbe vettek, Andrej Szannyikovot és Nikolaj Sztatkevicset, de ellenzéki szóvivők későbbi közlése szerint elvittek még kettőt: Rigor Kasztuszevet és Vitali Rimacsevszkijt.

Szannyikov és Rimacsevszkij megsebesült, amikor a rendőrök szétverték a tüntető tömeget - jelentette az Eho Moszkvi rádió.

Az amerikai hírügynökség tudósítója szerint több tucatnyi tüntető megsebesült a rendőrökkel történt összecsapásban, sőt őt magát is megütötték gumibottal a fején, a hátán és a karján. 1996 óta ez volt a legjelentősebb tüntetés az országban.

Neklaev elnökjelöltet koponya- és agysérüléssel, eszméletlenül szállították kórházba, miután gumibotokkal, valamint fény- és hanggránátokkal felszerelkezett álarcos kommandósok még a nagy tüntetés előtt megtámadták őt és híveit Minszk belvárosában.

Ő és egy másik elnökjelölt, Andrej Szannyikov híveikkel együtt éppen az Oktyabrszkaja térre igyekeztek, hogy ott felállítsák a hangosító berendezéseket az estére meghirdetett tüntetéshez - közölte Neklaev sajtótitkára. Útközben támadták meg őket lesben álló kommandósok. Szannyikovnak akkor még nem esett baja.

A fehérorosz belügyminisztérium másképp számolt be erről az incidensről. Eszerint egy feldühödött csoport megtámadott fegyvertelen rendőröket, ami után több rendőrt sebesüléssel kórházba kellett szállítani.
Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke közleményében felháborítónak és gyávának nevezte az ellenzéki elnökjelöltek elleni rendőrattakot.

Olvasóink írták

 • 9. Maori 2010. december 20. 16:34
  „Nagyon jól csinálták! Rend a lelke mindennek.
  80%-os részvételből 79,7%-os győzelmet aratott Lukasenka. Ez a kétharmad, nem az 50%-os részvételből a 70%!”
 • 8. annobon 2010. december 20. 14:53
  „Biztos a fehérorosz "elszámoltatási kormánybiztos" utasításának megfelelően jártak el...”
 • 7. miracle. 2010. december 20. 13:59
  „viktor király is szétfogja csapatni a tüntetőket, nem kell álmokba élni
  ugyan olyan világ lesz mint gyurcsány idején, majd aztán 4 év múlva az mszp fogja kivizsgálni a 2011-es rendőr brutalitást.
  jó szavazgatást”
 • 6. torabora 2010. december 20. 13:11
  „Sztalinista állatok!”
 • 5. janika 2010. december 20. 12:05
  „Ezeken a verő legényeken vannak azonosító számok! Dem minek is?”
 • 4. Patriot 2010. december 20. 11:57
  „Gyurcsányi pribékek ugyan így rendezték a dolgokat, ez régi bolsevik hagyomány.”
 • 3. fióka 2010. december 20. 11:54
  „1. Tibi1 2010.12.20. 11:30--->hol hol hát többeközött Magyarországon is. lzsd 2006”
 • 2. imre1964 2010. december 20. 11:33
  „Nagyon ismerős történet,hasonlít 2006-ra.
  Na azért ha mast lenne tüntetés Viktorunk is szétveretné nehogy más üljön a székébe.”
 • 1. Tibi1 2010. december 20. 11:30
  „Durva! Hogyan lehet 2010-ben Európában még ilyen ország?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koreai konfliktus - óvóhelyre parancsolták öt dél-koreai sziget lakosait

Óvóhelyre parancsolták hétfő reggel annak a dél-koreai szigetnek, Jonpjongnak a lakosait, amelyen lőgyakorlatot tart a dél-koreai hadsereg. Tovább olvasom