Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Gül beilleszkedésre szólítja fel a németországi törököket

A török államfő a társadalomba való beilleszkedésre és a német nyelv tökéletes elsajátítására szólította fel a Németországban élő törököket.
Abdullah Gül a Süddeutsche Zeitung hétvégi számának adott interjúban szót emelt honfitársainak németországi integrációja mellett, amelynek - mint leszögezte - már az óvodában kell kezdődnie. Utóbbit eddig csak német politikusok szorgalmazták, bírálva a muzulmán (köztük török) bevándorlók egy részének vonakodását a beilleszkedéstől. Az államfő szerint a németországi integráció egyik legfontosabb eszköze a nyelv.

Ha a bevándorlók nem beszélnek németül, az senkinek sem jó: sem nekik, sem az országnak, sem a társadalomnak. Ezért a törököknek "meg kell tanulniuk németül, mégpedig folyékonyan, akcentus nélkül. Ennek már az óvodában kell kezdődnie, amihez persze meg kell teremteni a lehetőséget is." Gül aggodalmának adott hangot a Németországban és más európai államokban erősödő iszlámellenes hangulat miatt. Ezt olyan betegséghez hasonlította, amely időről-időre felüti a fejét, mégpedig a társadalom műveltségének vagy jólétének szintjétől függetlenül.

A betegség megnyilvánulhat antiszemitizmusban, iszlámfóbiában vagy rasszizmusban; az adott ország politikusaira és értelmiségére hárul a feladat, hogy föllépjenek ellene. Hazája és az Európai Unió kapcsolatáról szólva a török elnök elismerte, hogy a csatlakozási tárgyalások ütemének lassulásáért részben hazája felelős. Pozitívumnak minősítette ugyanakkor a közelmúltban népszavazás útján megerősített török alkotmányreformot, amely számos, Brüsszel által szorgalmazott pontot tartalmaz. Az akadozó tárgyalások fő oka Gül szerint az, hogy az európai politikusokból hiányzik "a vízió, a stratégiai gondolkodás képessége. Ha 25, 50 vagy 100 évvel előre tudnának tekinteni

a jövőbe, akkor látnák, hogy Törökország révén csak erősödhet az EU" - hangoztatta a köztársasági elnök. A török-örmény viszonyt illetően, amelyben éppen Gül jereváni látogatása hozott tavaly fordulópontot, úgy fogalmazott, hogy "bonyolult folyamatokról van szó, amelyeket nem lehet pillanatok alatt rendezni".

A német újságíró közbevetésére, miszerint alábecsülte volna a török nacionalisták ellenállását az örmény határ tervezett megnyitásával szemben, a török államfő - nyilvánvalóan Azerbajdzsánra célozva - azt felelte: itt nemcsak Törökországról van szó, hanem az egész Kaukázusról. "A térségben stabilitásra van szükségünk. Folytatjuk a munkát, csendben, ám elszántan."

Olvasóink írták

 • 3. meir 2010. október 19. 14:56
  „Janika!
  NEM!
  1,; azert mert a Torok fanatikusok akik Nemetorszagban elnek szazszorta fanatikusabbak mint az Iszlam partbol jovo Abdullah Gul!
  2,; azert mert a Laikus Torokok,szazszorta laikusabbak-(szabadabbak)-mint a Torokorszagi tarsaik!”
 • 2. janika 2010. október 19. 05:25
  „Visszatérnek az 155o-es évek? Ha akkor nem tudták elfoglalni európát, akkor most ezt megtehetik vér nélkül.
  Egy kis esti sétával, ahogy ezt tették Bada várával annak idején. Abdullah is megteheti, csak át kell minősíteni szultánná.”
 • 1. meir 2010. október 17. 18:28
  „-azok meg magasrol leszarjak hogy Abdullah Gul mire szolitja fel oket!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyontapostak tíz zarándokot egy indiai vallási ünnepségen

Agyontapostak tíz zarándokot - közöttük négy nőt - egy hindu szentélyben tartott ünnepségen a… Tovább olvasom