Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Görögországot három fokozattal minősítették le

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal mélyen spekulatív szintre minősítette le az euróövezeti tag Görögország államadósságának eddig sem befektetésre ajánlott besorolását hétfőn a Moodyís Investors Services a görög költségvetési konszolidációs program végrehajtási kockázataira hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő hétfői londoni bejelentése szerint a görög kormánykötvények adóskockázati besorolása az eddigi "Ba1"-ről - a "Ba2" és a "Ba3" fokozatok kihagyásával - "B1"-re romlik. Az új osztályzat kilátása is további leminősítés lehetőségére utaló negatív.
A hitelminősítő december 16-án vette felülvizsgálat alá a görög államadósságot, és a hétfői meredek leminősítés ennek a felülvizsgálatnak az eredménye.
A görög szuverén besorolás a Moodyís listáján immár négy fokozattal marad el a még befektetési ajánlásúnak tekintett "Baa" sáv alapszintjétől, a "Baa3"-tól.
Magyarország államadósságát a nagy nemzetközi hitelminősítők egyaránt e befektetési ajánlású alapszinten tartják nyilván, vagyis a magyar adóskockázati besorolás jelenleg négy fokozattal jobb a Moodyís új görög besorolásánál.
A cég a hétfői leminősítéshez fűzött indoklásában kiemelte, hogy továbbra is "igen ambiciózus" konszolidációs intézkedésekre és szerkezeti reformokra van szükség a görög adósságmutatók stabilizálásához, és ezeknek az intézkedéseknek a megvalósítási kockázata az eddig elért eredmények ellenére is "jelentős".
Emellett továbbra is komoly nehézségekbe ütközik a görög államot megillető bevételek beszedése, mivel változatlanul gyenge az adóbehajtási mechanizmus. A Moodyís szerint az adóbeszedés hatékonyságának javítását célzó tervek megvalósítását érdekcsoportok ellenállása, valamint a megfelelő képesítésű szakembergárda hiánya is nehezíti.
A hitelminősítő szerint ezenkívül megvan annak a kockázata is, hogy a hivatalos pénzügyi támogatásokat az IMF és az EU 2013-tól - a jelenlegi támogatási program kifutása után - olyan fizetőképességi kritériumokhoz köti, amelyeknek Görögország esetleg nem fog megfelelni, és ez akár a görög adósságállomány kényszerű átstrukturálását is eredményezheti.
Ez utóbbi fejlemény bekövetkeztét nagy londoni befektetési és elemző házak szakértői szinte biztosra veszik.
A Capital Economics, a City egyik vezető befektetési és pénzügyi tanácsadó csoportja minapi elemzésében azt írta, hogy Görögország továbbra is "meglehetősen veszélyes állapotban van", és a görög adósságtörlesztés átstrukturálása "gyakorlatilag elkerülhetetlen". A ház szerint a fő kérdés valójában az, hogy az uniós döntéshozók korlátozni tudják-e majd a térség egészét fenyegető dominóhatást, ha Görögország törlesztésképtelenné válik.
Görögország adósosztályzatai mindhárom nagy hitelminősítőnél - Fitch Ratings, Moodyís Investors Service, Standard Ú Poorís - a befektetésre ajánlott szint alatt, a "bóvli" kategóriában vannak.
Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre a hitelminősítők befektetési szint alatti osztályzatokat tartanak érvényben.
Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision nemrégiben közölt 2010-es kockázati listáján - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) decemberi utolsó árazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - Görögország tavaly a világ legkockázatosabb adós országa lett, megelőzve Venezuelát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peking kiegyensúlyozottabbnak látja a világpolitikai erőviszonyokat

Kiegyensúlyozottabbnak látja a világpolitikai erőviszonyokat a kínai külügyminiszter, az európai kötvényvásárlásokat a segítségkérésére adott válasznak nevezte, a külföldi újságírók munkájához pedig támogatást ígért. Tovább olvasom