Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Görögország megkapja a következő részletet az IMF-hitelből

Görögország a jövő héten megkapja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készenléti hitelkeretének második, 2,57 milliárd dolláros részletét, ugyanis június végéig teljesítette az összes feltételt.
Az IMF májusban 30 milliárd dollár összegű, három évre szóló keretösszeget hagyott jóvá a pénzügyi válságba került Görögországnak, amiből eddig 8,28 milliárd dollárt utalt át. A Valutaalap közleménye szerint a görög takarékossági program "erőteljes startot vett", a június végéig kitűzött valamennyi cél megvalósult, a reformok pedig előbbre vannak a tervezettnél. Mindamellett jelentős kihívások és kockázatok állnak még az ország előtt.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap szakértői július 26. és augusztus 5. között tartózkodtak Athénban, a Görögországnak nyújtott nemzetközi hitelcsomag első felülvizsgálatát tárgyalták meg a kormánnyal.

Ez volt az első felülvizsgálat azóta, hogy a kormányzat májusban bejelentette adósságcsökkentő takarékossági programját. A három szervezet akkor azt közölte, hogy a görög gazdaság várakozásaiknak megfelelően teljesített májustól június végéig, ennélfogva megerősítették korábbi előrejelzésüket, amely szerint a GDP 4 százalékkal zsugorodik az idén és 2,5 százalékkal jövőre.

Az idei inflációra vonatkozó előrejelzést viszont felfelé módosították, 4,75 százalékra, a közvetett adóemelések miatt. Görögország az IMF 2,57 milliárd dolláros segélyrészlete mellett - valószínűleg még szeptemberben - mintegy 6,5 milliárd dollár EU-forráshoz is jut.

Görögország az első 20 milliárdot májusban kapta, a következő 9 milliárd decemberben várható. Az EU, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) hivatalnokai a jövő héten kezdik Athénban a keretegyezmény szerint esedékes, következő felülvizsgálatot, ellenőrizendő, hogy Görögország betartja-e a 110 milliárd eurós program feltételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adókedvezményeket ígér a görög miniszterelnök a cégeknek

Adókedvezményeket helyezett kilátásba a görög miniszterelnök, hogy minél hamarabb felpörögjön az… Tovább olvasom