Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Görögország egy összegben törleszt az IMF-nek

A kormány összevonja a júniusban esedékes fizetési kötelezettségeit és egy összegben törleszt a hónap végén.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) engedélyezte, hogy a görög kormány vonja össze júniusban esedékes hiteltörlesztési kötelezettségeit, és egy összegben június 30-án fizessen - közölte egy névtelenül nyilatkozó görög kormányzati tisztségviselő csütörtök este.

Nem sokkal korábban Gerry Rice, az IMF szóvivője Washingtonban megerősítette azokat a görög lapértesüléseket, miszerint a görög kormány értesítette a Nemzetközi Valutaalapot, hogy összevonná és a hónap végén egy összegben törlesztené a júniusban esedékes fizetési kötelezettségeit, amihez a valutaalap engedélyét kérte.

Rice közlése szerint a görög döntésnek az a célja, hogy kezelje a rövid időn belül több kifizetéssel járó adminisztratív nehézséget.

Rice emlékeztetett arra, hogy az IMF igazgatótanácsának egy, az 1970-es években meghozott határozata értelmében a tagállamok kérhetik az egy naptári hónapban, de több részletben esedékes tőketörlesztésük összevonását. Ez a lehetőség nem vonatkozik a kamattörlesztésre.

Ezt a lehetőséget eddig egyszer használták ki, az 1980-as évek közepén Zambia.

Június 5. és 19. között Görögországnak 1,5 milliárd eurót kell átutalnia a valutalapnak. Az első, mintegy 300 millió eurós részlet kifizetése pénteken lett volna esedékes, a következők pedig 12-én, 16-án és 19-én. A görög kormánynak így pénteken nem kell átutalnia a 303 millió eurót, hanem június 30-án egy összegben teljesíti fizetési kötelezettségeit.

Névtelenül nyilatkozó görög tisztségviselők szerint maga az IMF sürgette Görögországot, hogy használja ki a részletek összevonásának és a teljes összeg hónap végén történő törlesztésének lehetőségét, amivel egy időre enyhítheti a görög államkincstárra nehezedő intenzív nyomást.

Csütörtökig Athén ellenállt ennek a lehetőségnek, mert attól tartott, hogy egy ilyen döntéssel azt az üzenetet közvetíti, miszerint az országnak nincs pénze fizetési kötelezettségeinek teljesítésére. Ennek következményeként pedig még tovább gyorsulna a bankbetétek kivonása.

A görög tisztségviselők most azt állítják, hogy a részletek összevonása azt jelenti, közel állnak a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodáshoz.

A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség által veszélyeztetett országnak.

A héten felgyorsultak és a legmagasabb politikai szintre kerültek az egyeztetések, amelyekbe még a francia államfő és a német kancellár is bekapcsolódott az érintett felek első számú vezetői mellett.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a szerdai brüsszeli tárgyalások után várhatóan a napokban, talán már péntek este ismét összeül Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterrel, az eurócsoport elnökével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött Jangcén esüllyedt hajó megfordítását

A művelet azt jelenti, hogy a baleset után 72 órával a mentők és irányítóik nem látnak esélyt arra,… Tovább olvasom