Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Görög válság: Merkel csatát nyerhet

Görögország megsegítésével kapcsolatban csatát nyerhet Angela Merkel kancellár, legalábbis a német parlamentben.

A pártok közötti, csaknem egész napos lázas alkudozások nyomán ugyanis erősen megnövekedett annak valószínűsége, hogy a kormány ezzel kapcsolatos, és a német szerepvállalást körvonalazó törvénytervezete nagy többséggel kap zöld jelzést a Bundestagban pénteken sorra kerülő szavazás során.

Értesülések szerint az ellenzék fő erejének számító szociáldemokraták - bizonyos kormányzati kompromisszumok fejében - feladták szembenállásukat, a Zöldek pedig eleve közölték, hogy fenntartásaik ellenére a koalíció törvénytervezete mellett szavaznak. Az öt parlamenti párt közül egyedül a Baloldal pártja jelentette ki egyértelműen, hogy a tervezet ellen fog szavazni.

Merkel kancellár egy csütörtöki nyilatkozatban ismét rendkívüli helyzetről beszélt. A parlamenti pártok frakcióvezetői előtt azt hangoztatta, hogy a német kormánynak és a parlamentnek vállalnia kell a felelősséget Görögország megsegítéséért, illetve az euró megvédéséért.

Hasonlóan foglalt állást Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter is, aki a kialakult helyzet kapcsán minden korábbinál súlyosabb válságról beszélt. A miniszter a leghatározottabban elutasította a görög adósságok átütemezésének lehetőségét, utalva arra, hogy az beláthatatlan következményekkel járna. A miniszter szerint egy ilyen esetben a bankok és a hitelezők lemondhatnának minden, Görögországgal szembeni követelésükről. Görögországban egyébként főként a német és a francia bankok a legfőbb hitelezők.

Kiszivárgott értesülések szerint az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) - amely előző nap még a kormány törvénytervezetének megtorpedózásával fenyegetett - csütörtökön kijelentette, hogy bizonyos kiegészítésekkel hajlandó megszavazni. Eszerint a kormánykoalíciós pártok elfogadták a szociáldemokratáknak azt a követelését, hogy tervezethez egy olyan kiegészítést fűznek, amely - meglehetősen óvatos formában ugyan - előirányozza a magánbankok hozzájárulását a válság költségeinek fedezéséhez.

Erről egyébként a napokban a főbb bankok és a pénzügyminiszter között előzetes megállapodás született. A kormánypártok ugyanakkor elutasították az SPD-nek azt a korábbi sürgetését, hogy a pénzpiaci spekulációk jövőbeni megfékezése érdekében a tervezetbe kerüljön bele egyfajta, a későbbiekben bevezetendő, úgynevezett pénzpiaci tranzakciós adó.

Amennyiben a szociáldemokraták és a Zöldek a pénteki voksoláskor ténylegesen a tervezet mellett szavaznak, az jelentős többséget és egyfajta erkölcsi győzelmet jelent a konzervatív Merkel kancellár számára. Mindez annak fényében különösen jelentős lenne, hogy a német lakosság csaknem 90 százaléka Görögország támogatása, illetve a német szerepvállalás ellen van.

Németország egyébként az elkövetkező három évben összesen 22,4 milliárd euróval vesz részt a 110 milliárd eurós nemzetközi támogatási csomagban. A német közreműködés nem a központi költségvetésből történik, hanem egy olyan hitelkonstrukcióval, amely az állami tulajdonban lévő KfW bank (Kreditanstalt für Wiederaufbau) égisze alatt - az állam garanciavállalása mellett - zajlik.

Mindezzel párhuzamosan csütörtökön is olyan értesülések terjedtek el, amelyek szerint a német hozzájárulás a tervezett 22,4 milliárdnál több lehet. Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter és Rainer Brüderle gazdasági miniszter azonban határozottan cáfolta ezt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentek az amerikai heti munkanélküli segélykérelmek

A várthoz közeli mértékben csökkent a munkanélküli segélyért először folyamodók száma a múlt héten… Tovább olvasom