Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Görög válság - Sztrájkok bénítják Görögországot

Demonstrációk mellett munkabeszüntetéssel is tiltakoznak Görögországban a kormány megszorító intézkedései ellen.
Kedden délelőtt a közszolgálati dolgozók 48 órás sztrájkot kezdtek, este pedig a légiirányítók lezárják az ország légterét.

A hulladékszállítók már hétfőn sztrájkba léptek. Kedden csatlakozott az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség, így a tűzoltóktól a tanárokig további százezrek szüntették be a munkát. A 48 órás sztrájk alatt nincsen ügyintézés a hivatalokban és tanítás az iskolákban, a kórházakban pedig csak a sürgős eseteket látják el. Szerdán a magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete, a GSEE is mozgósítja tagjait. A két nagy szakszervezet szerdán közös demonstrációt tart a fővárosban.

Kedden este 23 órától a légiirányítók is sztrájkolnak. Az ország légterét egészen szerda este 23 óráig lezárják. Szerdán a rádióban és a tévében nem lesznek hírműsorok, mert az újságírók is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

Sok kereskedő úgy tervezi, hogy nem nyit ki szerdán. A megszorítások "megfojtják az üzletet", és már most látszik az üzletmeneten, hogy visszaesett a vásárlóerő - mondják athéni boltosok a dpa kedd délutáni összefoglalója szerint.

A tiltakozásnak egyre újabb formái jelennek meg Görögországban. Hétfőn munkanélküli tanárok egy csoportja megrohamozta a NET állami televízió székházát, és betört az esti híradó stúdiójába, adás közben. Kedden kommunista tüntetők egy csoportja az athéni Akropoliszra kifeszített transzparenseken szólította felkelésre Európa népeit.

Keddi rádiókommentárok szerint "egyre közönségesebb és durvább módszereket alkalmaznak egyesek. Elfogadhatatlan, hogy a világörökséget politikai célokra használják fel. Az Akropolisz nem a miénk, hanem az egész emberiségé" - bírálta a délelőtti akciót az egyik rádiócsatorna.

A Skai, a legnézettebb görög hírtelevízió is elítélte az akciót. "Egyesek proletárforradalomról álmodoznak, és nem bírják felfogni, hogy tönkremehet az egész ország" - hangzott el a Skai szerkesztőségi kommentárjában.

Olvasóink írták

 • 1. szocdem 2010. május 05. 10:14
  „Hajrá görögök!

  A demokráciát a görögök találták ki. Most egy anti demokrtikus gigatőke (globalizmus) érdekei alá akarják őket (is) beterelni hogy legyenek rabszolgák, mint a többi perifériás EU ország- köztük hazánk is - is beállt a sorba.
  Szép hogy nem hagyják!

  Aggasztó, hogy a megszorítási modell, amit rá akarnak kényszeríteni Görögországra, az az EU neoliberális köreinek befolyását jelzi. Szó sincs benne a nagytőke megadóztatásáról, mondván: viseljék a terhet a kisemberek. Még aggasztóbb, hogy a magát szocáldemokrtának nevező Fico is besorolt a tőkéspártiak mögé, és a Görögök kényszerintézkedéseit favorizálja.
  Ebből világosan levezethető, hogy rövid távon - ha valami ésszerű intézményi változás nem következik be az Unió berkein belül- nem a pénztelenség, hanem a tőke mohósága, és a politikusok végtelen ostobasága fogja tönkretenni az EU-t. Ha meggondolom, hogy milyen árat fizetne ezért az öreg kontinens minden lakója, akkor mégegyszer azt kell mondanom: hajrá görögök! A neoliberálisoknak ki kell hátrálniuk Európa gyarmatosításából!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartja lendületét a kínai autópiac

Áprilisban 40 százalékkal nőtt a hazai gyártású autók eladása Kínában 2009 azonos időszakához… Tovább olvasom