Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Görög népszavazás: januárban voksolhatbak a pénzügyi mentőcsomagról

Egy görög kormányforrás szerint Görögországban januárban tartanak népszavazást a görög adósság egy részének leírását tartalmazó megállapodás jóváhagyásáról.

Egy görög kormányforrás szerint Görögországban januárban tartanak népszavazást a múlt heti európai uniós csúcson elfogadott, többek között a görög adósság egy részének leírását tartalmazó megállapodás jóváhagyásáról.

Ezt megelőzően azonban pénteken bizalmi szavazást rendeznek a megállapodásról a 300 fős parlamentben, ahol időközben 152 tagúra csökkent a kormánytöbbség, miután egy újabb képviselő távozott a kormánypárt frakciójából. Milena Aposztolaki régebben a fejlesztési ügyek államtitkára volt.

Antonisz Szamarasz ellenzéki vezér elutasította a referendumot szorgalmazó kormányfői indítványt, és előre hozott választások megtartását tartja szükségesnek.

- Jeorjiósz Papandreu kormányfő nem tájékoztatta Evangélosz Venizelosz görög pénzügyminisztert arról, hogy népszavazást jelent be az európai hitelmegállapodásról - közölte kedden egy görög kormányforrás.

Venizelosznak fogalma nem volt a miniszterelnök népszavazási tervéről - fűzte hozzá a névtelenül nyilatkozó.

Egy befolyásos szocialista képviselő, Vaszo Papandreu is szembeszállt a kormányfő referendumtervével és kedden egy nemzeti egységkormány megteremtését követelte, amit szerinte előre hozott választásoknak kell követniük. Ugyanezt sürgette egy másik, szintén kormánypárti képviselő, Eva Kaili, hozzátéve: magától értetődő, hogy a népszavazási terveket azonnal vissza kell vonni.

Az ANA félhivatalos hírügynökség keddi jelentése szerint Görögország vezető pártjának hat befolyásos tagja lemondásra szólította fel a kormányfőt. A hat politikus a PASZOK nemzeti tanácsának a tagja, mindannyian a volt kormányfő, Kosztasz Szimitisz közeli tanácsadói voltak.

A keddi görög sajtó egyöntetű véleménye, hogy lépésével Papandreu rendkívül megemelte a tétet, és felteszik a kérdést: vajon a kormányfő tájékoztatta-e előzetesen tervéről legfontosabb hivatali kollégáit, elsősorban Angela Merkel német kancellárt.

A liberális Kathimérini "rendkívül kockázatos kezdeményezésként" értékelte Papandreu lépését, a baloldali Elefthérotypia pedig a "politikai vereség" beismerését látja ebben.

Iliasz Nikolapopulosz politikai elemző véleménye szerint ez a pókerhúzás egy olyan döntés, amely az ország szempontjából öngyilkossággal felérő lehet, és veszélybe sodorhatja azokat a kényes tárgyalásokat, amelyek a brüsszeli megállapodás után kezdődtek meg a görög adósságot finanszírozó magánbankokkal.

Mihalisz Macurakisz, a görög Alpha Bank vezető közgazdásza úgy látja: Papandreu kényszerből választotta ezt a megoldást, hogy kiutat találjon a belpolitikai helyzetre, ahol az ellenzék kategorikusan elutasít bármiféle segítséget, miközben a társadalomban egyre szélesebb körű a tiltakozás az életszínvonal meredek zuhanása miatt.

Jeorjiósz Pagulatosz közgazdász, európai ügyekben járatos szakértő azt húzta alá, hogy a szocialista kormánynak most a legitimitását kell erősítenie, szorosabbra kell vonnia sorait, hogy elfogadtassa az újabb áldozatvállalásokat. Pagulatosz szerint a referendum melletti döntés lehetővé teszi a görög végrehajtó hatalom számára, hogy időt nyerjen, méghozzá úgy, hogy a lépés nem feltétlenül lenne destabilizáló hatással az eurózónára. Az EU ugyanis szerinte már bizonyította - s itt egy korábbi, elutasító döntéssel zárult ír népszavazásra utalt - hogy "megvannak az eszközei a negatív konzultációkkal való szembenézésre".

Alkotmányjogászok egyébként megjegyzik, hogy ha távolmaradás 60 százalék fölé emelkedik, a görög népszavazás érvénytelen lenne. Ez a szabály megoldást jelenthet a lakosság számára arra a dilemmára, hogy egy vasárnap megjelent felmérés szerint a görögök többsége - 59 százalék - elutasítja az európai megállapodást, miközben - 72,5 százalékuk - azt szeretné, hogy Görögország maradjon az euróövezetben.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet Kadhafi után: Líbiában megválasztották az új kormányfőt

Abdul al-Rahim al-Kíb egyetemi tanár személyében Líbia átmeneti vezetése megválasztotta hétfőn az… Tovább olvasom