Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Gorbacsov: új hidegháborúval fenyeget a krími helyzet

A volt szovjet vezető szerint a konfliktus oka alapvetően a Szovjetunió szétbomlásának körülményeiben rejlik.
"A legfontosabb, hogy véget kell vetni a helyzet veszélyes eszkalációjának, és olyan megoldást kell keresni, amelyet Ukrajna és Oroszország polgárai is támogatnak, és amely megakadályozhatja egy újabb hidegháború kialakulását" - fogalmazott az egykori szovjet pártfőtitkár.

Gorbacsov egyúttal arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnököt, hogy közösen találjanak megoldást az ukrajnai válságra, amelynek okai szerinte a Szovjetunió felbomlásában keresendőek.

"Már akkor is figyelmeztettem az orosz vezetést veszélyes, bomlasztó magatartása miatt. Az Orosz Föderáció Legfelsőbb Tanácsa tapssal fogadta a Szovjetunió felbomlását, anélkül, hogy gondolt volna a Krímre és Szevasztopolra" - írta a 83 éves Nobel-békedíjas Gorbacsov.

Ugyanakkor a volt pártfőtitkár, aki jelenleg egyébként Putyin nyílt bírálójának számít, nem állt ki egyértelműen Oroszország és a Krím félsziget "újraegyesítése" mellett. Szerinte a válság oka "a peresztrojka megszakításában" gyökerezik.

Gorbacsov volt a Szovjetunió utolsó vezetője, az általa bevezetett reformintézkedések elősegítették a kommunista rendszer bukását. Miután Gorbacsov 1985 márciusában hatalomra került, meghirdette a peresztrojkát és a glasznosztyot, vagyis az átalakítást és a nyitottságot. Bár célja a rendszer megreformálása, demokratikusabbá tétele volt, az intézkedések végül 1991-ben - akarata ellenére - a Szovjetunió széteséséhez vezettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres nap a Pistorius-tárgyaláson

Tizedik tárgyalási napjánál tart a paralimpiai bajnok futó pere, akit egykori barátnője, Reeva… Tovább olvasom