Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Gettólázadás egy bukaresti szegénynegyedben

Gettólázadásnak nevezi a román média a kedd este feloszlatott tüntetést, amelynek során Bukarest egyik szegénynegyedének két-háromszáz zömmel cigány lakosa összecsapott a karhatalmi erőkkel.
Az ötödik kerületi Ferentari lakótelep öt háztömbjében megszakította a villanyáram-ellátást a szolgáltató cég, mert a lakók lopták az áramot. Ez egyébként már tíz éve tart, mert annak idején tartozást halmoztak fel a családi fogyasztók, és emiatt leszerelték villanyóráikat. Ezután a nagyon rossz szociális helyzetű, zömmel cigány családok illegálisan rácsatlakoztak a kerületi vezetékre, és azóta az így vételezett árammal főznek és fűtenek, hiszen se a gáz-, se a távhővezetékhez nem kapcsolódnak.

Miután a helyzetet 10 év után megelégelve az illegálisan kihúzott kábeleket az áramszolgáltató leszerelte, a lakosok lezárták a kerületbe vezető utat, majd matracokat, gumiabroncsokat gyújtottak fel, és kövekkel dobálták meg a csendőröket és a tűzoltókat.

Elkeseredettségüket az is fokozta, hogy az egyik, áram nélküli alagsori lakásban éppen aznap veszette életét négy kisgyermek, miután egy gyertyától kigyulladt szobájuk.

A zavargás megfékezésére kirendelt karhatalmi erők segítségére sietett az ötödik kerületi polgármester és a bukaresti prefektus, akik szociális támogatást ígértek, de az emberek csak akkor nyugodtak meg, amikor a helyszínre érkezett a Steaua futballklub dollármilliárdos tulajdonosa, aki egyébként az egy egyre népszerűbb ortodox-jobboldali párt vezetője, ésmegígérte, hogy kiegyenlíti az öt háztömb mintegy 400 ezer eurós tartozását az áramszolgáltatónak.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárháborús helyzet miatt nem tud elutazni a mexikói elnök

A mexikói Képviselői Kamara megtagadta Vicente Fox elnöktől az engedélyt, hogy Ausztráliába és… Tovább olvasom