Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Gázellátási gondok lehetnek Oroszországban

A beruházások elmaradása miatt a Gazprom hamarosan nem tudja majd kielégíteni a hazai keresletet – állítja a Financial Times elemzése. A helyzet abszurd, mert a világ legnagyobb földgázkészletével bíró, "magát energia-szuperhatalomként lefestő" Oroszország külpolitikájának sarkköve lett a „gázfegyver" bevetése.
A gondokat súlyosbítja, hogy Türkmenisztán jóval több gáz eladásáról szerződött, mint amennyit termel.

A Gazprom és a Mol partnerségét hangsúlyozta Kóka
A Gazprom kitermelésének háromnegyedét adó három legnagyobb lelőhely hozama meredeken csökken, a szovjet korszak óta termelésbe fogott egyetlen nagy mező kiaknázása most tetőzik, és az összesített gázkitermelés gyakorlatilag stagnál, áll a Financial Timesban.

Az elemzés szerint több mint tízévi késlekedés után a Gazprom ebben hónapban döntött a sarkvidéki Jamal-félszigeten lévő, alig megközelíthető nagy földgázmező művelés alá vonásáról, de innen legkorábban 2011-ben kerülhet gáz a piacra. Szakértők szerint a világ teljes gázkészletének 16 százalékával rendelkező Gazprom az elmúlt években mindenre szórta a pénzt, csak a tartalékok fejlesztésére nem költött.

Mindeközben Oroszország belső gázkereslete évente 2,2 százalékkal nő, és ha ez az ütem 2,5 százalékra gyorsul, az ellátás bizonytalanná válik – idézi a lap a UBS bankcsoport orosz részlegének nemrégiben kiadott jelentését. A hiánynak a Financial Times elemzése szerint nemzetközi kihatása is van: Gazprom rövid távon nem lesz képes növelni európai szállításait.

A problémát súlyosbítja, hogy a vállalat évek óta Türkmenisztánból szerzi be a hiányzó gázmennyiséget, de ezért jóval kevesebbet fizet az európai árnál. A két ország viszonya azonban mára feszültté vált, ráadásul a UBS jelentése szerint a türkmén hatóságok 2009-től kétszer akkora gázmennyiség eladására szerződtek, mint amennyit termelni tudnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatérhetnek a 200 éve Kazahsztánba vándorolt csehek

Már a közeljövőben visszatérhet ősei hazájába az a mintegy 170 cseh család, amelynek elődei a XIX.… Tovább olvasom