Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Gázai tűzszünet: Egyiptom ellenőrzi a megállapodás betartását

Egyiptomi, amerikai, német és francia diplomáciai erőfeszítések nyomán szerda este életbe lépett a tűzszünet Izrael és a gázai palesztin szervezetek között.

Egyiptomi, amerikai, német és francia diplomáciai erőfeszítések nyomán szerda este életbe lépett a tűzszünet Izrael és a gázai palesztin szervezetek között. A megállapodás betartását az egyiptomi kormány fogja ellenőrizni.

Izraeli sajtóértesülések szerint a zsidó állam vállalta, hogy nem indít semmilyen, sem szárazföldi, sem tengeri vagy légitámadást a Gázai övezetben, és felhagy a palesztin militáns csoportok vezetőinek likvidálásával, valamint nem foglal el semmilyen, palesztinok által birtokolt területet.

Az utcán ünnepelte Gázaváros a Hamász és Izrael közötti fegyverszüneti megállapodást
Ugyanakkor, amennyiben tudomást szerez egy Gázai övezetből induló terrortámadásról, joga lesz az önvédelemre, felléphet annak megelőzése érdekében. Izrael garanciát kapott az Egyesült Államoktól, hogy az foglalkozni fog az övezetbe történő fegyvercsempészettel.

A Hamász és a többi palesztin szervezet megígérte a Gázai övezetből induló, Izrael elleni támadások beszüntetését, mind a rakétakilövések leállítását, mind a határ menti akciók megszüntetését.

A Hamásznak sikerült elérni egyik régi követelésének a teljesítését, azaz a határ menti izraeli behatolások leállítását, az izraeli járőrözés tiltását főként a határ gázai oldalán található mintegy 500 méteres ütközőzónában. A Hamász másik fontos eredménye, hogy nem kellett felelősséget vállalnia a többi palesztin szervezet tevékenységéért.

Az egyezmény életbe lépése után 24 órával a feleknek meg kell kezdeniük a tárgyalásokat mind az izraeli, mind az egyiptomi határátkelők megnyitásáról, a javak és a személyek határ menti forgalmának a könnyítéséről, valamint a palesztinok közlekedéséről az ütközőzónában. Vitás kérdések esetén Izrael és a Hamász Kairóhoz fordulhat közvetítésért.

Szakértők szerint az egyezmény szinte teljes egészében megegyezik a 2009-es Öntött ólom hadműveletet lezáró tűzszünettel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylő robbantott a síita felvonuláson

Legalább huszonhárom ember meghalt, és hatvan megsebesült, amikor szerda éjjel egy merénylő bombát… Tovább olvasom