Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Gázai konfliktus: rendőrök és tüntetők csaptak össze Párizsban

A palesztinek támogatására szervezett tüntetést előző nap betiltották a francia hatóságok, a tiltás ellenére azonban mégis megtartották azt.
Összecsapások törtek ki szombat délután Párizsban a palesztinok támogatására összegyűlt mintegy 3 ezer ember és a rendőrök között.

A tüntetés megtartását előző nap betiltották a francia hatóságok. A tiltás ellenére a főváros egyik északi kerületében megjelent emberek köveket és üvegeket dobáltak a rendőrök felé, akik könnygázzal oszlatták szét a tömeget.

A palesztinbarát tüntetők délután 3 órakor kezdtek százas csoportokban érkezni a helyszínre, ahol a nagy erőkkel kivonult rohamrendőrök gyűrűjében azt skandálták, hogy "Mindannyian palesztinok vagyunk", "Palesztina élni fog, Palesztina győzni fog". Eközben a környező utcákban várakozó tucatnyi rohamkocsi lezárta a környéken a forgalmat.

Franciaországban mintegy 15 városban hirdettek megmozdulást Izrael gázai hadműveletei ellen. Ezek közül három helyen, Párizson kívül Nizzában és Sarcelles-ben nem engedélyezték azok megtartását a hatósások, mert attól tartották, hogy azok az egy héttel ezelőttihez hasonló összecsapásokhoz vezethetnek. Akkor egy zsinagóga előtt incidensek robbantak ki palesztinbarát tüntetők és a zsidó közösség tagjai között, s nyolcan megsebesültek.

Az Európában ritkaságnak számító betiltás miatt a palesztinokat támogató szervezetek és a baloldali pártok egy része felháborodását fejezte ki, és azt a demokratikus jogok megsértésének nevezte.

"A palesztinokkal való szolidaritásnak ki kell fejeződnie Párizsban" - hangsúlyozta Sandra Demarcq, az Új Antikapitalista Párt (NPA) szóvivője. Ez az egyetlen politikai párt, amely a betiltás ellenére tüntetésre szólított fel.

A francia hatóságok arra emlékeztettek, hogy betiltott gyülekezés szervezése hat hónap börtönbüntetéssel és 7500 eurós pénzbírsággal sújtható.

Az Egyesült Államok párizsi követsége egyébként előzetesen azt tanácsolta állampolgárainak, hogy kerüljék el a párizsi tüntetés helyszínét az erőszak és összecsapások kockázata miatt.

Strasbourgban, ahol engedélyezték a megmozdulást, a rendőrség adatai szerint mintegy 1300-an békésen követelték az izraeli bombázások leállítását a Gázai övezetben. Marseille-ben is több ezren vettek részt a békés megmozduláson.

Francois Hollande francia államfő, aki jelenleg Csádban tesz látogatást, jelezte, hogy "azok, akik minden áron tüntetni akarnak, vállalni fogják a felelősséget". "Arra kértem a belügyminisztert, hogy ezeket a megmozdulásokat ne lehessen megtartani" - fogalmazott az államfő.

Hollande-ot egyébként a saját, baloldali tábora azzal vádolja, hogy túlságosan Izrael-barát politikát folytat. Az államfő számos bírálatot kapott azért, mert a gázai bombázások kezdetekor hazája Izrael iránti szolidaritását fejezte ki, később azonban változtatott álláspontján, Tel-Avivot visszafogottságra kérte és azonnali tűzszünetre szólította fel mindkét felet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világhálón is összecsap a Hamász és Izrael

A Gázai övezetben kialakult fegyveres konfliktussal párhuzamosan a közösségi média felületein is folyamatos harc folyik Izrael és a Hamász között. Tovább olvasom