Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Gázai harcok: Izrael megindította a szárazföldi offenzívát

"Jelentős számú" szárazföldi alakulatot irányítottak a Hamasz palesztin szervezet fennhatósága alá tartozó Gázai-övezetbe. Egyben arra figyelmeztették az ott élőket, hogy "ne bújtassanak terroristákat".
Izrael "át akarja venni" azokat a területeket a Gázai-övezetben, ahonnan rakétákat lőttek ki a zsidó államra - közölte szombaton az izraeli miniszterelnök, Ehud Olmert irodája, miután szárazföldi alakulataik behatoltak Gázába.

Az izraeli hadsereg szóvivője ezt megelőzően közölte, hogy "jelentős számú" szárazföldi alakulatot irányítottak a Hamasz palesztin szervezet fennhatósága alá tartozó Gázai-övezetbe. Egyben arra figyelmeztették az ott élőket, hogy "ne bújtassanak terroristákat". Az izraeli hadsereg közleményében leszögezi, hogy a hadművelet célpontja nem a gázai civil lakosság, épségükért azok felelnek , akik "pajzsként használják őket".

Az AFP hírügynökségnek szemtanúk szombaton elmondták, hogy izraeli tankok tüzet nyitottak a Hamasz állásaira, miután behatoltak a Gázai-övezet északi részére. A palesztinok aknavetőkkel válaszoltak. A Hamasz úgy reagált, hogy Izrael nagy árat fog fizetni a mostani támadásért. Az izraeli védelmi minisztérium közölte: több ezer tartalékos katonának küldtek behívót, hogy részt vegyenek a Gázai-övezetben indított szárazföldi hadműveletben. Az izraeli katonák szombat este léptek a Gázai-övezet területére hétnapos légicsapás-sorozat után, amelyekben legkevesebb 460 palesztin meghalt.

Napközben légitámadások

A szombat hajnali és délelőtti légicsapásokban az izraeli légierő lerombolt egy iskolaépületet a Gázai-övezetben fekvő Beit Lahija településen, és megölte a Hamász radikális palesztin szervezet katonai szárnyának egyik legfőbb vezetőjét.

Eközben a palesztin szélsőségesek szombaton is folytatták rakétatámadásaikat dél-izraeli települések ellen. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a szombaton lerombolt iskolaépület "egy kollégium volt, amelyet azonban arra használtak, hogy onnan indítsák a rakétákat Izrael ellen". A kora reggeli támadásban életét vesztette az épület biztonsági őre.

Ugyancsak meghalt egy másik légicsapásban Mohammad al-Dzsammal, a Hamász katonai szárnyának gázavárosi parancsnoka. Izraeli források szerint a 40 éves férfi volt felelős "az összes, Gázavárosból és környékéről indított rakétatámadásért".

Legkevesebb tíz palesztin, köztük két kisfiú halt meg szombaton kora este, amikor egy izraeli légitámadásban egy rakéta telibe talált egy mecsetet a Gázai-övezet északi részén. Dzsabalija város mecsetjében körülbelül kétszázan imádkoztak, amikor a rakéta becsapódott. Szemtanúk és helyi orvosok szerint "több tucatnyian" megsebesültek, közülük 15 ember állapota életveszélyes. Az egy hete indított izraeli offenzíva során a légierő már több mecsetet is rommá lőtt. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász, radikális palesztin szervezet fegyverraktárnak és rakéták indításához használ mecseteket, iskolákat, kórházakat, ezért kénytelenek ezeket a célpontokat is támadni.

A második hetébe lépett izraeli légioffenzíva következtében eddig csaknem 440 ember halt meg, köztük 75 gyerek, és 2300 a sebesültek száma, közölték szombaton gázai palesztin orvosok. Izrael december 27-én indította meg a Gázai-övezet elleni légicsapásokat, válaszul a szüntelen palesztin rakétatámadásokra.

Tiltakozások Európa-szerte a gázai bombázások ellen

Európa számos városában tüntettek szombaton a Gázai-övezetet sújtó izraeli légicsapások ellen. A legtöbben, körülbelül 25 ezren, Párizsban vonultak az utcákra, de legalább 12 ezren tiltakoztak Londonban is.Több ezres felvonulások voltak Madridban, Lyonban, Manchesterben, Amsterdamban, Stockholmban, Berlinben és Salzburgban is. A tüntetők többnyire Izraelt nevezték agresszornak, de sok helyütt azt írták fel tábláikra: egyik félnek sincs igaza, és azonnal hagyják abba a vérontást. Izrael éppen egy hete kezdett légicsapásokat intézni a Gázai-övezet ellen, mert onnan szélsőséges palesztinok folyamatosan lőtték - és azóta is lövik - rakétákkal a dél-izraeli városokat. Egy hét alatt több mint 450 palesztin halt meg, 2300 pedig megsebesült. A palesztin rakéták ezalatt megöltek négy izraelit, és megsebesítettek több mint tízet.

A gázai harcok - izraeli szemszögből:A gázai harcok - palesztin szemszögből:
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajna: Tíz nap múlva súlyos problémák léphetnek föl

Tíz napon belül "nagyon súlyos technikai problémák" merülhetnek föl az orosz földgáz Európába… Tovább olvasom