Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Gáza Vatikán szerint koncentrációs tábor

A december 27-e óta támadás alatt álló Gáza-övezetben koncentrációs táborhoz hasonló viszonyok kezdenek uralkodni - jelentette ki a szerdán megjelent Il Sussidiario című olasz lapnak a Vatikán igazságügyi és békeminisztere, Renato Martino bíboros. A Gáza-övezetben 700 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma.
"Ha a felek nem tudnak egymás közt megegyezni, akkor valakinek meg kell ezt tenni helyettük. A világ nem ülhet és nézhet hátratett kézzel" - fogalmazott Martino bíboros. Hozzátette: "nemcsak mi, keresztények nevezzük ezt a területet Szentföldnek, hanem a zsidók és a palesztinok is. Hogy ez a terület a vérontás színhelye, hatalmas tragédia". Az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Jigal Palmor az AFP hírügynökségnek úgy reagált: a bíboros kijelentése Hamász-propagandán alapszik, nem veszi figyelembe a palesztin szervezet által elkövetett bűnöket, és nem visz közelebb az igazsághoz vagy a békéhez sem. A 12 napja tartó izraeli offenzívában már több mint hétszáz - pontosan 702 - gázai meghalt - közölték gázai egészségügyi források. Közülük legkevesebb 220-an gyerekek. A sebesültek száma mostanra elérte a 3100-at.

EU, Egyiptom: érkezhessenek segélyszállítmányok a Gáza-övezetbe

Az Európai Unió soros elnöksége, Csehország szerdán arra szólította fel Izraelt, hogy nyisson átjárót a Gáza-övezbe irányuló humanitárius segélyek előtt, egyben a harcok azonnali befejezését kérte.

A csehek azután tették közzé állásfoglalásukat, hogy a cseh külügyminiszter, Karel Schwarzenberg Uniós küldöttség élén visszatért Prágába Kairót, Jeruzsálemet, Ammant és Ramallahot érintő körútjáról. "Az Európai Unió elnökségét mélységes aggodalommal tölti el a civil áldozatok egyre növekvő száma. A Gázai-övezet lakóinak égető szüksége van élelemre, gyógyszerre, vízre és áramra" - olvasható az állásfoglalásban. Izrael szerdán jelentette be, hogy "bizonyos időközönként" hajlandó utat nyitni a Gázai-övezetbe tartó nemzetközi humanitárius segélyszállítmányok előtt.

Egyiptom arra kérte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, hogy nyisson humanitárius folyosót az egyiptomi-gázai határon a segélyszállítmányok beengedésére illetve a sebesültek elszállítására - közölte az egyiptomi külügyminisztérium szerdán.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal szerdán korábban bejelentette, hogy bizonyos időközönként beengedi a szükséget szenvedő másfél milliós gázai lakossághoz a segélyszállítmányokat. Az Európai Unió azonban folyamatos átjárhatóságot szeretne, hogy megelőzhető legyen egy esetleges humanitárius katasztrófa.

Iraki radikálisok amerikai célpontok ellen Gázáért

A Moktada al-Szadr vezette radikális siíta mozgalom szerdán újabb támadásokat helyezett kilátásba iraki területen lévő amerikai célpontok ellen, amiért Washington támogatja a Gáza-ellenes izraeli támadást.

Moktada al-Szadr arra kérte az iraki ellenállást, hogy hajtsanak végre megtorló akciókat a "cionista ellenség legnagyobb támogatója, az Egyesült Államok" ellen. A radikális vezető egyben arra kérte az izraeli nagykövetségeknek otthont adó államokat, hogy a palesztinok támogatásának jeléül zárják be azokat. Az AFP hírügynökség szerint legkevesebb 689-en haltak meg eddig - köztük 220 kisgyerek - Gázában a december 27-én indított izraeli akcióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonon utasították a mumbai támadókat az öldöklésre

A mumbai támadókat arra buzdították, hogy az iszlám nevében utolsó csepp vérükig harcoljanak, és… Tovább olvasom