Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Gáza: Tűzszünet a láthatáron?

Az izraeli csapatok megkezdték a részleges visszavonulást a Gázai övezetből. A szemtanúk beszámolójára alapozott hírt vasárnap este az izraeli hadsereg szóvivője is megerősítette.

Az izraeli csapatok megkezdték a kivonulást

Az izraeli egységek visszavonultak a stratégiai fontosságú pontokról Gázavárosban és környékén, az izraeli határ irányába. Az izraeli televízióban olyan képeket is mutattak, amelyeken izraeli csapatok az övezet határán is áthaladva visszatérnek izraeli területre. A katonák közül sokan a győzelem V-jelét mutatták. Izrael vasárnap hajnalban hirdetett egyoldalú tűzszünetet mindaddig, amíg a palesztinok nem lőnek újabb rakétákat izraeli területre. A Hamász pedig délután ajánlott egyhetes tűzszünete, ami alatt az összes izraeli katona kivonását és valamennyi határátkelő megnyitását követeli. Izrael december 27-én indított előbb légi, majd szárazföldi támadást is a Gázai övezetben lévő Hamász iszlámista palesztin szervezet ellen, mert azok fegyveresei a tűzszünet december 19-i lejártát követően szüntelenül rakétákkal támadtak izraeli településeket. A több mint három hetes harcoknak legkevesebb 1300 halottja és több mint ötezer sebesültje volt.


Sarkozy: "Ha a palesztinok nem lőnek többé, akkor Izraelnek ki kell vonulnia a Gázai övezetből"

"Izraelnek ki kell vonulnia a Gázai övezetből, ha a palesztinok valóban abbahagyják a rakéták kilövését izraeli területre", jelentette ki a francia elnök vasárnap délután, amikor befejeződött az egyiptomi Sarm-el-Sejkben a gázai konfliktus ügyében összehívott csúcstalálkozó. A tanácskozáson Nicolas Sarkozy mellett az Európai Unió öt másik vezető tisztségviselője, az egyiptomi államfő, a jordán uralkodó és az Arab Liga elnöke vett részt.

A francia elnök újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a többi európai vezetővel "most Izraelbe megyünk, hogy biztosítsuk Tel-Avivot: az ő oldalán állunk, amikor saját területének és állampolgárainak megvédéséről van szó, de ugyanakkor azt is nyomatékosítani akarjuk, hogy ha a palesztinok abbahagyják rakéták lövöldözését Izraelre, akkor az izraeli csapatoknak el kell hagyniuk a Gázai övezetet". Az európai és arab vezetők egyetértettek abban, hogy "a béke érdekében nincs más megoldás és mindkét félnek be kell tartania a tűzszünetet". Hoszni Mubarak egyiptomi elnök ehhez még hozzátette, hogy reméli, 2009-ben végre "véget ér majd az arab-izraeli szembenállás". Néhány perccel e nyilatkozatok elhangzása, és néhány órával a Hamász egyhetes tűzszünetre vonatkozó bejelentése után az izraeli rendőrség azt közölte, hogy palesztin fegyveresek újabb két rakétát lőttek ki izraeli területre. Az egyik Netivot város határában csapódott be, a másik egy meg nem nevezett falunál, de állítólag egyik sem okozott károkat.


A Hamász egyhetes tűzszünetet hirdet, Izrael nem tárgyal

A Gázai övezetet irányító iszlámista palesztin szervezet, a Hamász második embere vasárnap egyhetes tűzszünetet hirdetett, "hogy az izraeli csapatokat visszavonják" az övezetből. Az izraeli kormány szóvivője erre úgy reagált, hogy számukra a Hamász "nem tárgyalópartner".

Mussza Abu Marzuk, a Hamász száműzetésben élő második embere vasárnap délután, a szíriai állami televízióban kijelentette: "A palesztin ellenállók nevében egyhetes tűzszünetet hirdetünk a Gázai övezetben, hogy ez idő alatt az ellenséges erőket kivonják és egyszer s mindenkorra megnyissák az összes határátkelőt, hogy bejuthasson az övezetbe a humanitárius segély és más alapvető termék". A Hamász-vezető hozzátette: szívesen fogadják mindazokat a közvetítési kísérleteket, amelyek az ő követeléseiken alapuló megállapodás elérését teszik lehetővé. Az izraeli kormányszóvivő szinte azonnal reagált a beszédre. Mark Regev úgy fogalmazott, hogy a zsidó állam "nem tárgyal a Hamásszal. A Hamász nem tárgyalópartner." A szóvivő hozzátette, hogy "Izrael egyoldalú tűzszünetet hirdetett vasárnap hajnaltól. Amennyiben a Hamász nem támadja és nem provokálja Izraelt, akkor mi betartjuk a tűzszünetet". Regev ugyanakkor nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy Izrael mikor lesz hajlandó megnyitni a Gázai övezetbe vezető határátkelőket, amiket azóta többnyire zárva tartott, hogy a Hamász 2007 nyarán hatalomra jutott a palesztin övezetben.


Törékeny a tűzszünet, percről-percre át kell értékelni

Törékenynek nevezte az izraeli kormányfő vasárnap a hajnaltól meghirdetett egyoldalú izraeli tűzszünetet, miután tűzpárbaj robbant ki izraeli tankok és a Hamász fegyveresei között Gázavárosnál. Ehud Olmert úgy fogalmazott, hogy percről percre kell újraértékelni a tűzszünetet.

"A kormánydöntés lehetővé teszi a hadseregnek, hogy válaszoljon, amennyiben az ellenségünk folytatja a harcokat a Gázai övezetben."-mondta Olmert röviddel azután, hogy több Hamász-rakéta csapódott izraeli területre. "Reméljük, hogy a tüzelés véget ér, ha mégsem az IDF(Israeli Defence Forces- izraeli védelmi erők) válaszolni fognak, mert felkészültek erre."-mondta az izraeli kormányfő, aki ismét a Hamászt tette felelőssé civlilek haláláért.

Röviddel korábban több tucat holttestet ástak ki egy észak-gázai épület romjai alól, és az áldozatok között több gyerek is van, közölte az AFP. "Nem akartuk, nem akarjuk, hogy legyenek civil áldozatok. A halott vagy sebesült gyerekekért, nőkért, ártatlan civilekért a Hamászt terheli a felelősség, mert az Izrael elleni háborújukban olyan helyeket használnak fedezékül, olyan helyekről lőnek ránk, ahol sokan élnek. Ők az okai, hogy a civilek áldozatokká válnak."-fogalmazott az izraeli kormányfő.


Csak néhány óráig tartott a tűzszünet?

Tüzet nyitott vasárnap egy izraeli tankegység fegyveresekre Gázavárosban, miután lőttek rájuk.- közölte az izraeli hadsereg egyik szóvivője. A tűzpárbaj néhány órával azután robbant ki, hogy az biztonsági kabinet szombat esti döntése után az izraeli kormányfő bejelentette a vasárnap hajnaltól életbe lépő egyoldalú tűzszünetet. Állítólag a Hamász ismét rakétákat lőtt izraeli területre vasárnap.

"Legkevesebb öt rakétát lőttek Izraelre a Gázai-övezetből, közülük négy Sderot térségében becsapódott."-mondta az izraeli hadsereg egyik szóvivője, de esetleges áldozatokról nem tett említést. A gázavárosi tűzpárbajról még nem adtak hírt palesztin oldalról. Korábban az izraeli közrádió azt jelentette, hogy egy izraeli helikopter is több lövést leadott Gázaváros fölött. A Hamász többször is azt közölte, hogy nem érdekli a tűzszünet, egyetlen izraeli katona jelenlétét sem tűri el területén. Az izraeli kormányfő, Ehud Olmert szombaton arra figyelmeztetett, hogy a hadsereg nem hagyja válasz nélkül, ha támadás éri a tűzszünet idején.


Izrael (most már) nem támadja Gázát

Vasárnap hajnaltól egyoldalú izraeli tűzszünet lépett érvénybe a Gázai-övezetben. Ezt az izraeli kormányfő, a védelmi miniszter és a külügyminiszter által alkotott biztonsági kabinet ülését követően Ehud Olmert miniszterelnök jelentette be szombat este.

A tűzszünet helyi idő szerint hajnali kettőkor (magyar idő szerint hajnali egykor) kezdődött. A döntés értelmében az izraeli csapatok továbbra is az övezetben, illetve Gázában maradnak, és azonnal lőnek, amint a Hamász fegyveresei tüzelnek rájuk. A Gázát uraló iszlamista Hamász korábban bejelentette, hogy az egyoldalú tűzszünet ellenére addig folytatják az ellenállást, amíg Izrael ki nem vonul a területről. Izrael december 27-én kezdett offenzívát Gázában válaszul a Hamász Izrael elleni sorozatos rakétatámadásaira. Vasárnap egyébként több vezető politikus részvételével az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tárgyalások kezdődnek a gázai helyzetről. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök meghívását már elfogadta a német kancellár, Angela Merkel és az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun. A megbeszélésre nem kapott meghívott sem Izrael, sem a Hamász.

Ehud Olmert
Ehud Olmert

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajvezeték tört el Kárpátalján - szennyezés érheti a Tiszát

Szombat délután eltört egy dízelolajat szállító fővezeték Kárpátalján. A kiömlő üzemanyagból az Ung… Tovább olvasom