Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

GÁZA: Mindkét fél hibás a kiújúlt erőszakért - lapszemle

A Gázában a hétvégén fellángolt erőszakkal kapcsolatban brit és francia napilapok hétfői kiadásaikban Izraelt és a palesztin szélsőséges iszlamista szervezet, a Hamasz vezetőit egyaránt okolják. Miközben Izrael a szombat óta tartó légicsapásokat követően már szárazföldi hadműveleteket tervez Gázában, az európai napilapok írásainak szerzői egyöntetűen az erőszak beszüntetésére szólítják fel a konfliktusban résztvevőket.

A Financial Times szerint az izraeli légicsapás mértéke aránytalan válasz volt a Hamasz támadásaira. A lap szerint ráadásul az izraeli akció csak a szélsőségesek, az Izraelt és legfőbb szövetségesét az Egyesült Államokat gyűlölők táborát növeli. A Financial Times szerint a légicsapások megerősítik a szélsőséges Hamaszt - hasonlóan ahhoz, hogy az Izrael és Hezbollah között vívott 2006-os 34 napos háború is csak növelte a Hezbollah népszerűségét.

A Nagy-Britanniában konzervatívnak tartott Daily Telegraph szerint a Hamasz azért mondta fel az Egyiptom közvetítésével létrejött féléves tűzszünetet, hogy az izraeli területekre mért rakétatámadásaival túlzott reakciót váltson ki a zsidó államból. Ám napilap szerint a Hamasz nem számított ilyen mértékű megtorlásra, mégis biztos, hogy hasznot próbálnak majd húzni a történtekből propaganda-céljaikra. A Telegraph írása szerint a Hamasz nem egy célravezető politikai csoport, mert nem képesek működni válsághelyzetek nélkül, melyek rendszerint ártatlan emberek életét követelik.

A francia katolikus napilap, a Le Croix szerint a Hamasz szakított a tűzszünet megállapodással és ezért számolnia kellett a komoly következményekkel.

A Le Figaro nevű napilap szerint a kialakult helyzet a Hamasz kíméletlen Nyugat-ellenes keményvonalas politikájának eredménye. A francia napilap írása szerint a megválasztott amerikai elnök, Barack Obama képes lesz majd az izraelieket és a palesztinokat visszavezetni a békés párbeszédhez. Izrael hadserege szombaton kezdte meg Gáza bombázását vadászgépeivel. A támadást azért kezdték, hogy véget vessenek a Hamasz, izraeli területekre mért rakéta-, és gránáttámadásainak. A palesztin szélsőséges szervezet fél éves tűzszünet viszonylagos nyugalma után támadta újra Izraelt. Állításuk szerint azért, mert a zsidó állam nem enyhített az uralmuk alatt álló, csaknem másfél millió lakosú Gáza-övezet blokádján. Az izraeli légicsapások a Gáza-övezet összes városát érintették, és palesztin források szerint találat érte a Hamasz összes létesítményét. Palesztin kórházi források szerint a támadásoknak több mint 300 halálos áldozata van, túlnyomó többségük a Hamasz tagja volt, de sok a civil, nő és gyerek is meghalt a bombázásokban. Izraelben egy ember halt meg a Hamasz rakétatámadásai következtében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Európai Unióban történt - 2008. II. félév

Az év elején a Lisszaboni Szerződés gyors ratifikációja látszott az Európai Unió előtt álló… Tovább olvasom