Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Gáza: az ENSZ kéri, de nincs béke

Izrael továbbra is folytatja hadműveleteit a Gázai övezetben annak ellenére, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali tűzszünetet sürget. A Nemzetközi Vöröskereszt megszüntette munkáját Gázavárosban, miután egyik járművüket találat érte.
Izrael folytatja

Az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött pénteken, hogy folytatja a gázai offenzívát annak ellenére, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali tűzszünetet sürget. Erről egy magasrangú izraeli kormánytisztviselő tájékoztatta az AFP hírügynökséget.

"A miniszterek megismételték, hogy Izraelnek joga van megvédeni állampolgárait. Ezért az Izraeli Védelmi Erők (IDF) folytatják hadműveleteiket, hogy elérjék az akció célját, vagyis, hogy megváltoztassák a biztonsági helyzetet az ország (Izrael) déli részén" - fogalmazott a meg nem nevezett izraeli politikus. Hozzátette: arról is döntöttek, hogy a zsidó állam továbbra is engedélyezi a Gázai övezet lakóinak megsegítését célzó humanitárius tevékenységet. A Gázai-övezet elleni izraeli offenzíva december 27-én kezdődött, amikor Tel Aviv légitámadásokat indított a palesztin területek ellen. Ezt követte a katonaság szárazföldi alakulatainak bevetése. A hadműveletek hivatalos célja az izraeli területek elleni palesztin rakétatámadások megszüntetése.
A csaknem két hete tartó háborúban palesztin források szerint több mint 770-en haltak meg Gázában, míg Izrael 14 saját halálos áldozatáról számolt be.


Folytatódó harcok az ENSZ tűzszüneti határozata ellenére

Tovább folytatta pénteken gázai hadműveleteit az izraeli hadsereg, a Hamasz rakétatámadásai közepette. Ezalatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön éjszaka határozatban szólította fel az ellenséges feleket a harcok azonnali beszüntetésére. A csaknem két hete tartó háborúban palesztin források szerint több mint 770-en haltak meg Gázában, míg Izrael 14 saját halálos áldozatáról számolt be.

A BT 15 tagjából 14 által támogatott dokumentum egyúttal felszólította az izraeli hadsereget, hogy minden egységével vonuljon ki Gázából. A határozat szerint Gázában akadálytalanul biztosítani kell a humanitárius segélyszállítmányok útját és elosztását. Ezalatt a Nemzetközi Vöröskereszt bejelentette, hogy ideiglenesen beszünteti tevékenységét Gázavárosban, miután találat érte egyik járművüket. Előzőleg, csütörtökön az ENSZ Gázában dolgozó legfőbb szervezete, az UNRWA függesztette fel munkáját a harcoktól sújtott területen, miután az övezet északi részén izraeli tankok megsemmisítették egy humanitárius szállítmány egyik teherautóját, megölve annak vezetőjét.


Gázában megszüntette munkáját a Nemzetközi Vöröskereszt

Ideiglenesen beszüntette tevékenységét Gázavárosban a Nemzetközi Vöröskereszt, miután találat érte egyik járművüket - közölte pénteken a szervezet egyik szóvivője.

Sophie Bonefield az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy egy gyógyszersegély-szállítmány 13 járműből álló konvojának első teherautóját érte a támadás, melyet valószínűleg az izraeli hadsereg hajtott végre.

Előzőleg, csütörtökön az ENSZ Gázában dolgozó legfőbb szervezete, az UNRWA függesztette fel munkáját a harcoktól sújtott területen, miután az övezet északi részén izraeli tankok az megsemmisítették egy humanitárius szállítmány egyik teherautóját, megölve annak vezetőjét.  

Olvasóink írták

  • 1. Dew 2009. január 09. 13:22
    „Ez csak az izraeli hadsereg új, szúrópróba szerű vizsgálati módszere. A szétlőtt teherautók maradványait könyebben és gyorsabban át lehet tekinteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közelebb kerültünk a gázvita megoldásához?

Kijevben megkezdték munkájukat az Európai Unió megfigyelői, akik az orosz gáz ukrajnai áramlását… Tovább olvasom