Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

G20-csúcs: támogatják az európai válságellenes küzdelmet

Az európai vezetők megkapták a Húszak többi vezetőjének szóbeli támogatását az euróövezet nagy léptékű megreformálásához.
Az európai vezetők megkapták a Húszak (G20) többi vezetőjének szóbeli támogatását az euróövezet nagy léptékű, bár a piacok által vártnál lassúbb megreformálásához - jelentették a leggazdagabb és a leggyorsabban fejlődő országok csúcsértekezletének színhelyéről, a mexikói Los Cabosból szerda reggel a hírügynökségek.

Az európai vezetők beszámoltak a bankrendszer integrálásának - az úgynevezett bankuniónak - tervéről, amit régóta sürget a többi között az Egyesült Államok, mert ez megtörheti a bankok és a megmentésükre kényszerülő kormányok kölcsönös pénzügyi fertőződésének körét.

Az intézkedések "nem csodaszerek, amelyek már a jövő héten vagy két hónapon belül mindent megoldanak, de minden lépés a nagyobb európai integráció, és nem pedig a felbomlás felé mutat" - így kommentálta az eredményeket Barack Obama amerikai elnök a csúcstalálkozó végeztével.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter úgy vélte, hogy a közös valuta alátámasztására szolgáló euróövezeti költségvetési és bankunió megerősített keretei segítenek helyreállítani a gazdasági növekedést Európában, és csökkenteni fogják a hitel költségét az eladósodott országok számára.

"Elültettük az összeurópai fellendülési terv magjait. Nem baj, ha soká tart, az a fontos, hogy jól csinálják" - mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Christine Lagarde.

A Húszak közös nyilatkozatában az euróövezeti vezetők aláírták, hogy "minden szükséges intézkedést megtesznek" a pénzügyi unió védelmére, konkrét döntéseket fontolnak meg a pénzügyi rendszer integráltabb szerkezetének kialakítására", beleértve a bankuniót, vagyis a közös bankfelügyeletet, a bankok tőkefeltöltésének magántőkére több felelősséget és terhet rakó új szabályozását, a bukott bankok felszámolását és a betéteseknek szóló garanciákat.

A költségvetési fegyelemmel és a növekedés ösztönzésével együtt ezek "fontos lépések a nagyobb költségvetési és gazdasági integráció felé" a közös nyilatkozat szerint.

A Húszak általában is elkötelezték magukat a világgazdaság támogatására, kijelentvén, hogy a költségvetési mozgástérrel rendelkező országok készek egyeztetni költségvetési ösztönző intézkedéseket, ha a világgazdaság jelentősen romlana.

Az Egyesült Államok elnöke ígéretet tett a közös közleményben arra, hogy igyekeznek elkerülni a gazdaság megrendítését a jövő év elején, amikor náluk adókedvezmények járnak le és kiadáscsökkentések lépnek életbe.

Az olasz kormányfő javasolta, hogy az euróövezeti mentőalapok (EFSF, ESM) vásárolhassanak nagy hozamú euróövezeti állampapírokat. Ez nem került bele a közös közleménybe, de a francia államfő, Francois Hollande azt mondta, hogy az elképzelést hamarosan megvitatják a péntekre tervezett német-francia-olasz-spanyol csúcstalálkozón.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2012. június 20. 11:32
    „Ez egy nagy siker mert közös közleményt adtak ki, és komojan veszik magukat. Professzor Zizek ezt elmagyarázza Londonban. http://tinyurl.com/8x87pm8”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ártatlannak vallotta magát a pornószínész darabolós gyilkos

Ártatlannak vallotta magát Luka Rocco Magnotta, akit egyebek között azzal gyanúsítanak, hogy megölt… Tovább olvasom