Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Fukusima - atomszivárgás, a tengervíz sugárszennyezett

Más helyeken is lehetnek lyukak, amelyeken keresztül sugárszennyezett víz kerül az óceánba


Japán - Nitrogént töltenek az egyes reaktorba

Várhatóan nitrogént tölt a megsérült japán atomerőmű egyes reaktorába a létesítmény üzemeltetője, hogy elkerülje a felgyülemlett hidrogén újabb berobbanását. Az atomerőmű szakemberei aggódnak amiatt, hogy a reaktorban valószínűleg még mindig hidrogén képződik, amely berobbanhat, ha kapcsolatba lép a levegőben lévő oxigénnel.

A nitrogént várhatóan szerdán kezdik pumpálni az egyes reaktorba, s a művelet napokig eltarthat. Hidrogénrobbanások súlyos károkat okoztak a március 11-i földrengés és szökőár miatt a Fukusima 1. atomerőmű két reaktorának külső épületében, de a reaktormagok nem sérültek meg.

Japán - Mintegy 25 millió tonna törmelék

Becslések szerint csaknem 25 millió tonna törmeléket hagyott maga után a március 11-i földrengés és szökőár Japánban - összesítették szerdán a romok eltakarításával foglalkozó hivatalok. Az összesítés csak három japán prefektúrára - Miagira, Fuksimára és Ivatéra - vonatkozik, ráadásul nem számoltak a megrongálódott gépkocsikkal és a partra sodort hajókkal. Szakemberek szerint a törmelék és a romok eltakarítása több évet vehet igénybe. Az ezzel járó költségeket várhatóan teljes egészében a japán kormány állja.

Japán - Más repedéseket után kell kutatni

Sikerült ugyan megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását egy repedésből a megsérült japán atomerőműnél, de ezzel nem oldódott meg teljesen a probléma, mert más helyeken is lehetnek lyukak, amelyeken keresztül sugárszennyezett víz kerül az óceánba - közölte szerdán a japán atomipar-biztonsági ügynökség.

A tengervíz sugárszennyezettsége oly nagy, hogy azt nem lehet megmagyarázni egyetlen szivárgással. A hivatal ezért arra utasította a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán céget, hogy folytassa a kutatást más repedések után.

Közben döntést született arról, hogy az atomerőműhöz vontatnak egy hatalmas, 136 méter hosszú, 46 méter széles úszó platformot, hogy átszivattyúzzák tartályaiba a megsérült reaktorokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett több tízezer tonna erősen radioaktív vizet.

Megállították a radioaktív víz tengerbe szivárgását

A Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán cég bejelentette szerdán, hogy sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a második reaktor kábelalagútjából, ami jelentős eredmény a katasztrófa elhárításáért vívott küzdelemben. "A szivárgás tegnap lelassult, miután 1500 liter folyékony üveget (vízüveg, nátrium-szilikát) és szilárdító anyagot fecskendeztünk be (a kábelalagút falán keletkezett résbe és az alatta lévő fal repedéseibe)" - közölte a Tepco szóvivője. A mérnökök korábban fűrészporral, újságpapír-őrleménnyel és betonnal is próbálkoztak a rések betömésére.

A Tepco kedden az április 2-án vett minták vizsgálata alapján közölte: a 131-es jódizotóp koncentrációja a szivárgó vízben köbcentiméterenként 300 ezer becquerel. Két nappal később a mért érték a határérték 5 milliószorosára esett vissza. A méréseket a szivárgáshoz közelebbi helyen végezték, mint korábban, és a magas érték nem jelenti feltétlenül a sugárszennyezés mértékének romlását. Más, az erőműtől több száz méterrel távolabb vett mintákban mindössze a határérték ezerszeresét találták. Szakértők szerint a sugárzás gyorsan szétoszlik az óceánban, de nem tudni, hogy a nagy mennyiségű sugárszennyezésnek milyen hatása lesz.

Kedden folytatódott a tartályokban lévő 11 ezer ötszáz tonnányi, enyhén sugárszennyezett víz tengerbe eresztése. A Tepco által hétfőn megkezdett és öt napra tervezett műveletre azért van szükség, mert helyet kell csinálni a megsérült reaktorokban - különösen a kettes számúban - felgyülemlett erősen radioaktív víznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - A rezsim hajlandó tárgyalni a felkelőkkel, ha leteszik a fegyvert

A líbiai vezetés hajlandó tárgyalni a felkelőkkel, ha leteszik a fegyvert - közölte kedd esti… Tovább olvasom