Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Függetlenségi nyilatkozatot fogadott el a krími parlament

A dokumentumra a népszavazás megtartásához, valamint ezt követően a Krím Oroszországhoz történő lehetséges csatlakozásához van szükség.
A Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város függetlenségéről fogadott el nyilatkozatot kedden a dél-ukrajnai terület törvényhozása és a városi képviselőtestület együttes ülésén - jelentette az orosz és az ukrán média.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozó illetékes kifejtette: "A dokumentumra (a függetlenségi nyilatkozatra) a népszavazás megtartásához, valamint ezt követően a Krím Oroszországhoz történő lehetséges csatlakozásához van szükség".

Volodimir Konsztantinov, Krím Legfelső Tanácsának (parlament) elnöke azt hangoztatta a parlamenti ülése után: kizárt, hogy a terület a jövőben visszatérjen Ukrajnához. Ezentúl a területet Krím Köztársaságnak nevezik - mondta. Leszögezte, a Krím elismeri ugyan Viktor Janukovicsot Ukrajna elnökének, de a maga útját fogja járni.

Az orosz hírügynökségnek a krími kormány egyik tagja azt mondta, hogy még a nap folyamán az internetes oldalakról is leveszik az autonóm köztársaságra vonatkozó meghatározást.

A krími parlament a nap folyamán határozatot fogadott el arról, hogy létrehozzák a rendőrséget segítő polgárőrséget. A törvényhozás döntött arról is, hogy helyreállítják a krími tatárok jogait, valamint integrálják őket a krími közösségbe.

Ebben kiemelték, hogy a terület új alkotmányának elfogadásakor a következő garanciákat helyezik kilátásba: a krími tatárok nyelve az oroszhoz és az ukránhoz hasonlóan hivatalos nyelv lesz, szavatolják a krími tatárok képviseletét a területi és a városi önkormányzatokban, valamint más kormányszervekben. Elismerik továbbá a krími tatárok nemzetiségi önkormányzati testületeit, valamint az általuk létrehozandó szerveket.

A parlament egy további döntésében megtiltotta számos politikai párt és társadalmi szervezet működést területén, többek között a radikális Jobboldali Szektorét, amelynek vezetője, Dmitro Jaros ellen Moszkvában nemzetközi körözést adtak ki, mert nyilvánosan terrorcselekmények elkövetésére szólított fel.

A tilalom kiterjed az Ukrán Nemzeti Szövetség-Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO), az Ukrajna Patriótái, a kárpátaljai Karpatszka Szics, a Sztepan Bandera nevét viselő Trizub (az ukrán címer háromágú szigonyának neve), a Korcsinszki Testvériség és más szervezetekre, amelyek fenyegetést jelentenek a krímiek életére és biztonságára - állította a döntésről kiadott hivatalos közlemény.

Lezárták a kereskedelmi járatok légterét

A Krím félsziget lezárta légterét a kereskedelmi légi járatok előtt kedden, öt nappal a népszavazás előtt, amelyet az oroszbarát hatóságok szerveztek meg, hogy a lakosság döntsön a fekete-tengeri régió Oroszországhoz csatlakozásáról.

Egy ukrán légitársaságnak Kijevből Szimferopolba, a félsziget székhelyére tartó gépét visszafordulásra kényszerítették, és az visszatért az ukrán fővarosba. A kapitány közölte az utasokkal, hogy a krími hatóságok lezárták a légteret, és már hétfőn sem indultak oda járatok.

A térségben fokozódik a feszültség a vasárnapi referendum közeledtével, amelyet az oroszbarát vezetők - az orosz erők támogatásával - annak dacára írtak ki, hogy Ukrajna új vezetői és a nyugati kormányok egyaránt elítélték és illegálisnak minősítették azt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hoztak változást a hatalmi eliten belül az észak-koreai választások

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint az elitváltás elmaradása azt jelentheti, hogy Kim elég… Tovább olvasom