Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Franciaország ismét sztrájkol a nyugdíjreform ellen

Elsősorban politikai tesztértékű a népszerűsége mélypontján lévő Nicolas Sarkozy államfő számára az alig két héttel az előző országos tiltakozónap után csütörtökre meghirdetett általános sztrájk Franciaországban, amelyet 236 városban utcai tüntetések is kísérnek.

A tiltakozás tárgyát képező nyugdíjreform tervezetét a nemzetgyűlés már elfogadta, de a szenátusban csak október 5-én kezdődik el róla a vita. A szakszervezetek tisztában vannak azzal, hogy mozgósító erejükön, azaz a délutáni tüntetések résztvevőinek számán múlik majd, hogy folytatható-e még a nyomásgyakorlás a kormányra.

Az államfő többször jelezte: a reform megvalósítását mandátuma egyik legfőbb ügyének tekinti és annak legfontosabb elemein nem hajlandó változtatni. A csomag egyik legfontosabb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre, valamint a közszférában dolgozók járulékának és a magas jövedelmek adójának egyszázalékos növelése.

A szakszervezetek fő célja, hogy legalább annyian vonuljanak utcára, mint szeptember 7-én, amikor is adataik szerint 2,7 millióan tüntettek. A rendőrség szerint akkor valamivel, több mint egymillióan vettek részt a tiltakozó megmozdulásokon.

"A tüntetések hatalmasak lesznek" - ígérte meg Francois Chéreque a reformpárti CFDT szakszervezet vezetője azt hangsúlyozva, hogy nem a radikalizáció a megmozdulás célja. A szakszervezetek azt szeretnék, ha a szenátus "csökkentené az igazságtalanságokat" a tervezetben, például a nehéz fizikai munkát végzők számára lehetővé tenné a korkedvezményes nyugdíjba vonulást.

Kormányzati források szerint elképzelhető hogy a nők, a fogyatékosok és az idősebb munkanélkülieket érintő kérdésekben engedményeket tesz majd az államfő a végszavazás előtt.

A fennakadások már csütörtök reggel óra érezhetőek Franciaországban, elsősorban a vasúti és a légi közlekedésben, valamint az oktatási intézményekben. Az illetékes minisztérium adatai szerint a tanároknak negyede, a szakszervezetek szerint fele nem tartotta meg csütörtökön az óráit. Ez megegyezik a szeptember 7-i részvételi arányokkal.

A repülőtereken viszont nagyobbnak ígérkezik a káosz: a járatoknak átlagosan negyven százalékát törölték, a párizsi Orly repülőtéren viszont a gépek fele nem száll fel. Két hete a járatoknak csak 25 százalékát érintette a munkabeszüntetés.

A vasutasoknak a szakszervezetek szerint fele, a vasúttársaság szerint 37 százaléka sztrájkolt csütörtökön, amely némi visszaesést jelent szeptember 7-hez képest. A belföldi vonatoknak mintegy fele közlekedik a nemzetközi vonalakat viszont egyáltalán nem érinti a sztrájk.

A párizsi metrón kevéssé érezhető a sztrájk a kötelező minimumszolgáltatás miatt, amelynek következtében a csúcsforgalmi időkben szinte normál menetrendben érkeznek a vonatok.

A felmérések szerint a közvélemény felemásan viszonyul a tiltakozási hullámhoz: a Vivavoice intézetnek a Libération napilapban közölt adatai szerint a lakosság 63 százaléka támogatja a sztrájkot, a Le Figaro által megbízott Ifop szerint azonban csak alig 37 százalékuk gondolja, hogy az ellenzék valójában visszaállítaná a 60 éves korhatárt, ha hatalomra kerülne. A La Croix című napilap szerint a párizsi tüntetés valójában "a 60 éves nyugdíjkorhatár ünnepélyes temetési menete".

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. szeptember 24. 09:25
    „Miért nem vezetik be ők is a"kőbaltás nyugdíjreformot"? Lehet, hogy ott is menne és humánusabb is lenne, mint a tervezett! Hisz a nyugdíjasokról nehéz már az utolsó bőrt lenyúzni ott is. Többe kerül a hozzáállás , mint a haszon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölte családját, majd magával is végzett egy férfi

Feltehetőleg megölte feleségét, három lányát és végül magával is végzett egy iráni származású férfi… Tovább olvasom