Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Francia bocsánatkérés

Személyes bocsánatkérő levelet küldött a francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy annak a kerekesszékes kínai sportolók, akit a tibeti elnyomás ellen tiltakozó tüntetők támadtak meg, miközben az Olimpiai Lángot vitte Párizsban.

A francia államfő levelét hétfőn adta át Sanghajban egy francia követ a kínai sportolónak, Csin Csingnek.

Levelében a francia elnök azt írta, hogy megdöbbent amikor látta mi történik az Olimpiai Láng fáklyaváltójának párizsi útvonalán. Sarkozy szavai szerint elítélte a kínai vívó elleni támadást, és egyúttal érthetőnek nevezte, amiért a kínaiak megbántva érzik magukat. A kerekesszékes sportolóra a tibeti elnyomás és a kínai emberi jogi helyzet ellen tiltakozó tüntetők támadtak Párizsban, hogy megpróbálják tőle elvenni a fáklyát. A sportoló az eset után nemzeti hőssé vált Kínában, miután az ázsiai ország állami médiái az Olimpiai Láng elleni támadások és a fáklyaváltó megzavarásának szimbólumaként mutatták be történetét. Sarkozy bocsánatkérő levelét a francia szenátus elnöke, Christian Poncelet adta át a kínai sportolónak Sanghajban. Kínában a hétvégén Pekingben és több más nagyvárosban is Franciaország ellenes tüntetéseket tartottak, főként az Olimpiai Láng párizsi fáklyaváltója miatt.

A kínai tüntetők egy francia üzletlánc boltjai elött demonstráltak, annak bojkottját követelve, és elítélve a Tibet függetlenségéért folytatott kampányt.

Olvasóink írták

  • 1. von Lichthofen 2008. április 26. 13:43
    „Van egy olyan érzésem, hogy ez az egész hajcihő Tibetben és Tibet miatt valahonnan máshonnan ered mint Tibetből magából. Valakik megpróbálják aláásni a Kinai Állam és az Olympia presztizsét, ezért is szítanak Tibetben és sok más országban is rebelliót Kína ellen. Hogy miért lenne érdeke bármely országnak is, hogy lejárassa az Olympiát? Talán azért, mert mint hagyományosan olympia nyerő országok - USA, GB, etc, - most félnek a kinaiak elsöprő győzelmétől. A lejáratással pedig az egész esemény jelentőségét próbálják kicsinyíteni.
    Ha Tibetben valóban van elnyomás, akkor miért pont most kell ez ellen ilyen hevesen és otrombán tiltakozni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

26 külföldi turista sérült meg a német buszbalesetben

Nincs halálos áldozata a vasárnapi németországi, Kassel és Frankfurt közötti autópályán történt… Tovább olvasom