Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Forródrótokkal veszik fel a küzdelmet az álhírekkel Kínában

Félrevezető, hamis hírek bejelentését szolgáló lakossági forródrótokat létesített a kínai médiafelügyelet - derül ki a Hszinhua hírügynökség pénteki jelentéséből.


A közvetlen telefonvonalak a Rádió, Film és Televízió Főhivatalhoz, a Sajtó és Kiadói Főhivatalhoz, valamint a központi újságíró szövetséghez vannak bekötve. A három intézmény - a telefonszámok közreadásával - sajtóközleményben tájékoztatott az új kezdeményezésről, amellyel a médiafelügyelet "a sajtó - közemberek általi - aktívabb ellenőrzését" szeretné elérni.

A kormányzati szervek a "közvélemény éberségének" igényét fogalmazták meg, és ígérik: amint bebizonyosodik, hogy valahol az országban valódi hír helyett félrevezető, álhírt közölnek szigorúan fel fognak lépni az érintettekkel, az újságírókkal, munkaadójukkal, vagy szükség esetén más hivatalos személyekkel szemben. A Sajtó és Kiadói Főhivatal októberben már figyelmeztetett a veszélyesnek tartott jelenségre, s külön is ismertetett hat esetet.

Ezek közül az egyik az volt, hogy az északnyugati Kanszu tartomány vezető napilapja, a Kanszu Zsipao (Gansu Ribao) júliusban megjelentette: várhatóan Senhszi (Shaanxi) tartomány székhelye, Hszian (Xian) lesz az ötödik közvetlen központi kormányirányítás alá tartozó város Kínában. A hír nyomán azonnal jelentős piaci mozgások indultak meg, megélénkült a tartományi értékpapírok forgalma.

A felelősségre vont újságírók és szervezetek büntetést kaptak, helyreigazításra és nyilvános bocsánatkérésre kényszerültek, illetve volt ahol az illetékes lemondott a posztjáról. Egyes helyeken a médium vezetőinek is nyilatkozatban kellett elismerniük a vétséget, és bírságot is fizettettek velük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb amerikai rakétacsapás Pakisztán nyugati határvidékére

A héten immár harmadszor mértek rakétacsapást amerikai pilóta nélküli repülőgépek Pakisztán nyugati… Tovább olvasom