Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Forgalommal szemben az autópályán: ketten meghaltak

Felháborodást, megdöbbenést és az érvényben lévő jogosítványrendszer azonnali felülvizsgálatát célzó követeléseket váltott ki hétfőn Németországban egy hétvégi, két halálos áldozattal járó közúti baleset.

A Berliner Zeitung című lap beszámolója szerint egy 82 éves nyugdíjas az elmúlt hét végén okozott végzetes balesetet, amelyben egy szemben haladó jármű 54 éves vezetője, és ő maga is életét vesztette. A szerencsétlenséget egyértelműen a nyugdíjas okozta, aki - mint arról a híradások beszámoltak - a menetiránnyal ellentétben hajtott rá az autópályára.

A hírek szerint a 82 éves járművezető időskori demenciában szenvedett, mindennek ellenére autóvezetési engedélyét nem vonták vissza, és az minden szempontból érvényes volt. A férfi a szembejövő sávra hajtott az autópályára, ütközve egy szabályosan közlekedő járművel. A baleset során mindkét autó vezetője azonnal életét vesztette.

A történtek nyomán Németországban nyomban fellángoltak a viták az autóvezetési engedély jelenlegi rendszeréről. Az érvényben lévő jogszabály értelmében az országban nincs életkorhoz kötött korlátozás, azaz az idős járművezetőt is élethossziglan tartó engedély illeti meg. Ezzel szemben a legtöbb európai uniós tagállamban olyan rendszer van érvényben, amely szerint a 75 év felettieknek járművezetői képességüket újból bizonyítani kell. A felülvizsgálatot megfelelő rendszerességgel kell végrehajtani.

A végzetes baleset kapcsán több német orvosi szervezet az országban, érvényben lévő rendszer felülvizsgálatára szólított fel. Ennek keretében annak előírását indítványozták: 75 év felett legkevesebb 2 éves rendszerességgel legyen kötelező a járművezetői képességek bizonyítása. Mindezt alátámasztotta düsseldorfi közegészségügyi intézet jelentése arról, hogy a gépkocsivezetőknél már 70 év felett gyors ütemben csökken a reakcióidő.

Olvasóink írták

 • 7. miracle 2010. április 13. 20:04
  „denes
  Geisterfahrer lesz az.”
 • 6. Mankapunka 2010. április 13. 13:51
  „Egy újabb nyugdíjas Fittipaldi”
 • 5. denes 2010. április 13. 07:10
  „A németeknél meg különösen vigyázni kell, mert a fiatalok buliból is bemennek az autópályára forgalommal szemben, rengetek hírben hallottam, hogy jobbra tarts, mert Fantomfahrer van az úton...”
 • 4. Imcsi 2010. április 12. 23:08
  „Jó meglátás! Már csak az a kérdés, hogy ki okoskodta ki, már az MTI, vagy csak a KO?”
 • 3. Sundance 2010. április 12. 21:18
  „Inkább "_NŐ_ a reakcióidő" lesz az az utolsó mondatban :)”
 • 2. frollo 2010. április 12. 19:40
  „Ezt néha a fiataloknál is meg kellene vizsgálni...
  Ezzel együtt egyetértek miracle-lel.”
 • 1. miracle 2010. április 12. 17:06
  „Nálunk is gond. meg az is marad, amíg azt mérik, hogy Pista bácsi vérnyomás nagyjából rendben, meg látja ott azt a szöget a falban, nem, helyes jól lát, mert nincs is ott szög.
  Reakcióidőt és a többfelé való figyelni tudást kell vizsgálni számokkal mérhetően.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétszázezren menekültek el Pakisztánban a hadsereg offenzívája elől

Több mint 200 ezer ember menekült el otthonából Északnyugat-Pakisztánban a szélsőséges tálibok… Tovább olvasom