Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Folyón landolt a repülőgép, mindenki megmenekült (videóval)

Minden utas megmenekült arról az egyesült államokbeli belföldi légijáratról, amely a Hudson folyó jeges vizébe zuhant csütörtökön. A US Airways repülőgépének fedélzetén 150 utas és ötfős személyzet tartózkodott. Három perccel a New York-i La Guardia repülőtérről való felszállása után a légijárműnek mindkét motorja leállt.
Az első jelentések szerint madarak ütközhettek a gépnek, ez okozhatta a légibalesetet. A terrorcselekmény lehetőségét kizárták. Az észak-karolinai Charlotte városába tartó gép pilótáját, Chesley Sullenbergert máris elnevezték a Hudson hősének, mert nagy bravúrral simán és gondosan tette le a gépet a folyón; főként emiatt úszhatták meg az utasok ép bőrrel a balesetet. A CNN úgy tudja, hogy mindössze a személyzet egyik tagjának lett egy kisebb vágott seb a lábán, egy másik pedig enyhe fagyási tünetekkel fordult orvoshoz. A gépen az egyik utas szerint gyerekek és idős emberek is voltak. A mentőcsónakok egész a gép ajtajához tudtak állni, így az utasoknak nem kellett beleugraniuk a jeges vízbe. A Hudson plusz 4, a levegő mínusz hat fokos volt a baleset idején. Az eset pontosan 27 évvel és két nappal azután történt, hogy egy Boeing Washingtonban felszállt, majd nem sokkal később a hóviharban egy washingtoni hídnak ütközött, végül a Potomac folyóba esett. Akkor 78-an haltak meg, köztük négyen a hídon közlekedők közül.Olvasóink írták

 • 12. elemér 2009. január 19. 16:10
  „Persze sok jó videó van a youtube-on, hogy egy repcsi kényszerlesszálást tesz vizben.

  http://www.youtube.com/watch?v=uOXTE4emYRQ&feature=PlayList&p=327E8CADD4643F49&playnext=1&index=66”
 • 11. elemér 2009. január 19. 14:04
  „Megnézték a feketedobozt és mehallgaták mit mondtak. Ez megegyezik amit a pilóta mondott elözöleg.
  Egyszerüen nem ment a 2 motor és 90 másodpercel a leszállás elött szép nyugodtan bejelentette az utasoknak a pilóta a tervet és hogy kapaskodjanak. Én is igy tettem volna, mert ez igy okos. Felesleges ilyezgetni az utasokat. Jobb motor az már megvan, majd kedden keresik a balt. Jeges a viz.
  Minden megvan a net-n, csak forditani kell. Ez pedig nemcsak az ujság problémája, hanem általános probléma. Megoldás, tanuljátok az angolt ami minden tudás alapja.

  Nem azt állapitoták meg a szakértök hogy Nyulon hogy szállitják a gázt, hanem azt hogy az EU-nak nincs elég folyékony gáz tartalékja. Nincs befektetés. Ezért szarban lesznek ha a ruszki lezárja a csapot. Azt is megállapitoták hogy a ruszki az nem megbizható.”
 • 10. elemér 2009. január 19. 11:28
  „Több video is van már a Youtube-n ami mutatja hogy a gép hogy érte a vizet és mi történt. Nagyon jó panorama a Hudson tuloldalárol a városrol. Tipikus forgalom ott ebben az idöben. Elsö volt 1 komp, nöi hajós kapitánnyal. Szedik fel az utasokat.

  http://www.youtube.com/watch?v=J27igNVxWRU

  Talán egyik legjobban kifizetödö dolog egy turistának ha a kompot veszi Manhattan csücskéböl Staten Islandra. Ez olcsó és jóformán mindent lát ami érdekes a vizröl. Legérdekeseb a városban Mahattan csücske, Wall Street, Brooklyni hid, szabadság szobor és a panorama a vizröl. Jó kényelmes félórás ut. Képen láthatók ezek a kompok. Rendszeresen járnak oda vissza és lehet rajtuk aludni. EU-ban ajánlom a bérletet a vasutra, mert ott is lehet aludni és utazni. Ezt mutatja ez a video. Megérkezik a sok Mikulás a kompon a városban. Innen Manhattan csücskéröl viszi öket a földalatti a városban. Földalatti Xpress lerepitti az embert Manhattan csücskére ami a legérdekesebb és legjobb kilátások vannak itt.

  http://www.youtube.com/watch?v=3eSrafxEnMU”
 • 9. ideals 2009. január 17. 18:05
  „EZ A PILÓTA EGY HŐS!!! - HŐS A HÉTKÖZNAPOKBÓL, AKI EMBERÉLETEKET MENTETT MEG! - VÉGRE JÓ HÍR IS VAN!!! - ISTEN ÉLTESSE SOKÁIG A REPÜLŐ MESTERT ÉS A KOLLÉGÁIT IS! BÁR MINDEGYIKNEK ILYEN TUDÁSA ÉS SZERENCSÉJE LENNE!”
 • 8. elemér 2009. január 17. 11:48
  „Szóval a gép uszott mert levegö volt a kabinban és az üzemanyag fajsuja az könyeb mint a vizé. Na most kiemelik a gépet és megnézik a fekete dobozt. Innen kapták az ötletet az autokra is, mert ügye kompi vezérli a motort, sebváltót, féket stb. a modern kocsikban. Szóval az amcsiknak nagyob a tudásuk, tapasztalatuk és teknikájuk.;))”
 • 7. elemér 2009. január 17. 02:41
  „Egyre többet tudunk mi történt. Pilóta nem tudott fordulni a géppel ahová irányitották és ezért rakta le a vizbe. Balra fordult és neki jobbra kellet volna menni. Egy motort ugy készitenek hogy egy normál liba ha megüti azt kibirja. Kanadai liba viszont 3 szorosa is lehet a normálnak. Megüti a hütö propellert a motoron és az kap egy rázkodást, és meglazulnak a motor rögzitök. Mind a 2 motort elvesztette a gép a vizben. Ezek mélyen az iszapban vannak amit buvároknak kell megtalálni. Kiváncsiak rá mert tanulnak belölle. Szimulátoron pedig gyakorolják ezt a manövert amit ritkán használlnak. Tehát nemcsak a hasára ütött a pilóta. Milliókat költenek a madarak ellen a reptereken. Ennek ellenére van velük probléma. Szeretnék tudni milyen madarakat találnak a motorban és hogy történt ez.”
 • 6. elemér 2009. január 16. 16:51
  „Ez a pilóta csinált egy kört és szép simán leszállt a vizben mondja a CNN cikk. Megmodta mindenkinek hogy leteszi a gépet kapaszkodjanak. Azt mondták az utasok olyan érzés volt mikor a vizbe tette mint egy kocsiba ha elölröl aztán hátulrol meglöknek. Nöi ferri hajós kapitány percek alatt ott volt és a szárnyan álló utasokat vették fel. Együtt uszott a gép és a hajó lefelé a vizen. Hamar telt a repülögép a vizzel. Egy sereg madárba repültek 1 percel a felszállás után. Felhökarcoló iroda ablakokbol csodálkozva nézték a leszállást. Azt mondja ez a CNN cikk, küldje a képeket és videót akinek ez van. Video az persze nincs csak az van hogy kattints egyet. Legjobb videok itt vannak a Youtube-rol. Utolsó harmadik a legjobb ami Google ürböl mutatja a repüló utat. Egyik hasznos dolog hogy lehet rajzolni az utvonalat. Ez nem egyezik azzal amit az mondott aki látta az ablakbol. Egy kört csinált a pilóta. Egy másik aki látta azt mondja hogy alacsonyan szált a gép és emelkedni akart mielött vizbe tette a pilóta.”
 • 5. gyferi 2009. január 16. 15:45
  „Ezt a pilótát kéne klónozni és minden repülögéphez eladni, mert minden pénzét megéri!

  Az is komoly hogy szimulátorba nem tudják ezt a szituációt szimulálni, de ezek után a nyert adatokból fogják tudni!”
 • 4. elemér 2009. január 16. 14:17
  „Járnak Jersey-böl is ferri hajók ahogy látom a pénzügyi negyedben Wall Street-re is. Tehát érthetö ha percek alatt ott voltak. Itt van az összes ferri info. Tehát a gép 5 perc alatt átrepült Queens, Laguardia reptérröl az East River és Manhattan-en, és balra fordult,leszált a Hudson-on.

  http://www.panynj.gov/CommutingTravel/ferry/html/

  http://www.nyc.gov/html/dot/html/ferrybus/ferintro.shtml”
 • 3. elemér 2009. január 16. 11:08
  „Szép lassan tette le a pilóta a gépet a vizben. Katonai pilóta, aztán lett utasszálitó 29 éves tapasztalattal. Öt percig volt a gép csak a levegöben. Egy perc mulva leadta hogy 2 madár belerepült a motorban és kérte a leszállást. Erre azt kapta utasitásnak hogy száljon le egy közeli reptéren Teterboro N.J.-ben. Nem ezt választotta és sikeres volt. Azt mondta az utasoknak hogy kapaszkodjanak. Ezeket elöredobta a gép mikor vizbe ért, de sikeres volt a leszállás és lassan süllyedt a gép. Szépen uszott a vizen Chelsea piers felé, amerre én laktam valamikor. Egy tüzoltó hajó huzatta Manhattan csücskire és ott van kikötve csak farka áll ki a vizböl. Egy ferry utas hajó percek alatt ott volt és dobták a kötelet meg a mentö öveket a kint álló utasoknak a gép szárnyán Vizben álltak. Százötvenöt utas volt és hetven nyolc embert kellet kezelni, ebböl 35 volt vizes hideg vizben (hypothermia) Egy nönek mind a 2 lába eltörött, de az utasoknak nem volt komoj sérülése. 65,000 madár ütközött repülövel 1990-2005 között az államokban. Egy minden 10,000 járatbol. Madarakat riasszák a repterek körül pisztojjal is meg sólymok.

  Sok katonai pilóta lessz utasszálitó miután leszerel és megtartják a jogsit mert szeretnek repülni. Bush kivétel, mert nemtartotta meg a jogsit és nem szeret repülni. Pilóták szerint nem jeleskedett mint pilóta. Sikert sehol az életben nem ért el.

  http://www.nyctourist.com/map1.htm

  http://www.nyctourist.com/images/maps/nyc-boroughs-map.jpg

  Manhattan közepén a Hudson-on ért a vizben a gép, és a sziget csücskén van kikötve. Ferry az inkáb a másik oldalon jár Manhattan csücskén Staten Islandba, habár lehet hogy Jerseyböl is van járat Manhattanben. Ferry az olcsó és egy nagyszerü hely aludni aki nemtalál szobát a városban. Turistákat a hajó körbe viszi a vizen Manhattan körül. Láthatják a szabadságszobort meg Ellis Island-ot ahova bevándorlók érkeztek. NYC a kontinens kulturális, gazdasági és pénzügyi fövárosa. Minden egyéb ehez viszonyitva csak kutyafüle.;))”
 • 2. igazságmondó 2009. január 16. 09:42
  „Ma reggel láttam a német RTL hirekben az arról szóló riportot.A pilótának 30 éves szakmai tapasztalatai vannak.Miután mindenkit kimentettek ő még kétszer végik ment a repülőben ne , hogy még valaki a fedélzeten maradt.Az utasok nagyon hálások voltak, és csak jót mondtak róla.Gratulálok a pilótának.”
 • 1. Tapmancs 2009. január 16. 08:45
  „Hihetetlen. Levegőben sokmindent kibírnak ezek a gépek, de földön/vízben törnek mint a ropi. Kíváncsi vagyok milyen sebességgel ért bele a vízbe. Lehet hogy először a gép hátulját engedte bele a pilóta, és miután ez lefékezte a gépet, értek csak bele a hajtóművek a vízbe, ezért nem törtek le a szárnyak. Fantasztikus teljesítmény!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombattól csak emlék a szlovák korona

Péntek éjfélkor véglegesen kivonják a forgalomból a szlovák koronát, amely 16 évig volt a Szlovák… Tovább olvasom