Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Földrengés és cunami Chilében

Nagy erejű, a Richter-skála szerinti 8,8-es földrengés volt helyi idő szerint szombat hajnalban a Csendes-óceánban, Chile partjainál; a földmozgás legkevesebb 147 halálos áldozatot követelt a szombat esti hivatalos közlés szerint.
A hatóságok hatalmas földrajzi kiterjedésű területen szökőárriadót léptettek érvénybe. A rengés helyi idő szerint hajnali fél 4-kor - közép-európai idő szerint reggel fél 8-kor - történt. Epicentruma Chile egyik legnagyobb városától, Concepcióntól 100 kilométernyire - a fővárostól, Santiagótól bő 300 kilométerre délnyugatra - volt, az amerikai földtani intézet szerint 35 kilométeres mélységben.

Több utórengés is megrázta a dél-amerikai ország középső és déli partvidékét; ezek közül az egyik 6,9-es erősségű volt.

A Magyarország chilei képviseletét ellátó Buenos Aires-i konzuli hivatalnak nincs tudomása arról, hogy a földrengésnek lenne magyar áldozata. Házi Judit Buenos Aires-i magyar konzul telefonon elmondta az MTI-nek, hogy próbálnak kapcsolatba lépni Magyarország chilei tiszteletbeli konzuljaival, hogy információt szerezzenek, de nem sikerült, mert a telefonvonalak nem működnek, és akadozik az áramszolgáltatás.

A földrengés miatt szerte a dél-amerikai országban áramkimaradások voltak, és akadozott a víz- és gázszolgáltatás. Egy helyi tv-állomás jelentése szerint Concepciónban összedőlt egy 15 emeletes épület, az úttesten hatalmas repedések keletkeztek. Néhány épület kigyulladt, több híd leomlott. Az emberek az összedőlt házak romjai, kőtörmelék és üvegcserepek között botladozva kétségbeesetten próbálták hívni a családtagjaikat és barátaikat.

A mentők tájékoztatása szerint a déli országrészben két településen súlyosan megrongálódott a történelmi városközpont; egy helyi rádió jelentése szerint három kórház részben összedőlt. Santiagóban az épületek többsége korszerű; úgy építették meg őket, hogy ellenálljanak a földrengéseknek, viszont több régi épület összedőlt. Leomlott például egy templomtorony, összedőlt egy kétszintes parkolóház, és leszakadt egy híd a fővároson kívül.

A pusztítás pontos mértéke az áramkimaradások és a kommunikációs nehézségek miatt még fél nappal a földmozgás után sem volt ismert.

Michelle Bachelet chilei elnök szükségállapotot hirdetett az ország három középső régiójában, és fölszólította a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon. A földrengés miatt egyelőre 24 órára bezárt a santiagói nemzetközi repülőtér, minden járatot töröltek. Két nagyobb rézbányában felfüggesztették a munkát. Chile világelső a rézkitermelésben; az iparág meghatározó a chilei gazdaság számára. A rézbányák többsége a fővárostól messze északra, a perui határ térségében működik.

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közlése szerint a földrengés szökőárt váltott ki. Kétméteres és annál nagyobb cunamihullám csapott le több chilei város partszakaszára, Talcahuanónál elérte a 2,34 méteres magasságot. A szökőár húsz perccel a földrengés után érte el Talcahuanót és tíz másik óceánparti települést.

Egy nagyobb hullám érte el a chilei partoktól 660 kilométerre fekvő Robinson Crusoe-szigetet is, de nem okozott jelentősebb károkat.

Előzőleg szökőárriadót léptettek érvénybe Chilére és Perura vonatkozóan. Ezzel egyidejűleg cunamiveszélyről szóló - alacsonyabb szintű - figyelmeztetést adtak ki a Chilétől és Perutól északra elterülő országok, Ecuador, Kolumbia, Panama és Costa Rica csendes-óceáni partvidékére vonatkozóan. Hasonló figyelmeztetést adtak ki később az egész csendes-óceáni térségben, többek között Hawaii-szigeten, Oroszországban, Japánban, Indonéziában, Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat arra számít, hogy a szökőárhullám végigvonul a Csendes-óceánon, de nagyjából 30 centiméteresre apad, mire a japán partokhoz ér. Szakemberek szerint ugyanakkor tartani lehet tőle, hogy a hullám károkat okoz a csendes-óceáni szigeteken.

Michelle Bachelet chilei elnök bejelentette, hogy a haditengerészet megkezdte a vulkanikus kőtömbökből faragott szobrokról, a moaikról híres Húsvét-sziget részleges kiürítését.

A Chiléhez tartozó sziget a Csendes-óceán közepén található, 3800 kilométerre a chilei partoktól. A csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ szerint a földlökés kiváltotta hullám délelőtt 11 (közép-európai idő szerint este 10) óra után érheti el Hawaii szigetét, és károkat okozhat.
Ugyanezt a vidéket, Chile középső részét sújtotta 1960. május 22-én a világon valaha mért legerősebb - a Richter-skála szerinti 9,5-es - földrengés. Akkor több mint 1600 ember vesztette életét, és kétmillióan maradtak fedél nélkül.

Olvasóink írták

  • 3. bonita2 2010. február 27. 23:04
    „Foldrenges es cu..mi Chileben:(”
  • 2. bonita2 2010. február 27. 22:30
    „"tsunami"”
  • 1. Mankapunka 2010. február 27. 15:08
    „Lassan majd az eleméréket is elmossa valami idővel!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szél által kidöntött fa ölt meg egy 10 éves kisfiút

Meghalt egy tízéves kisfiú a szél által kidöntött fa alatt Portugáliában, néhány órával azután, hogy… Tovább olvasom