Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Fizikai Nobel-díj - Két orosz díjazott

Andre Geim és Konstantin Novoselov Nagy-Britanniában dolgozó (Manchesteri Egyetem), orosz származású tudósoknak ítélték oda megosztva az idei fizikai Nobel-díjat.
Az illetékes bizottság indoklása szerint a két tudós a két dimenziós grafénra (egyetlen atom vastagságú grafitréteg, kétdimenziós szén atomrács) vonatkozó előremutató kísérleteiért érdemelte ki az elismerést.
A díjjal 10 millió svéd korona (mintegy 300 millió forint) jár együtt.
Geim és Novoselov megmutatta, hogy a szén extrém vékony - csupán egy atomnyi - rétegben a kvantumfizika világából származó kivételes tulajdonságokkal bír. Mivel a grafén gyakorlatilag átlátszó és jó vezető, ezért alkalmas átlátszó érintőképernyők, fénypanelek és talán még napelemek gyártására is.

Az anyag különlegessége, hogy átlátszósága mellett mégis annyira tömör, hogy a legkisebb gázatom se képes áthatolni rajta. Az elektromosságot csaknem olyan jól vezeti, mint a réz. Az indoklás szerint a grafénnel végzett kísérletek új anyag kifejlesztéséhez vezethetnek, valamint innovatív elektronikai termékekhez.

A kétdimenziós grafénnel végzett kísérletek lehetővé teszik a fizikusoknak azt is, hogy a kvantumfizikai jelenségeket tanulmányozzák rajta.

A kutatópár kísérletei során a közönséges ceruzabélhez hasonló grafitdarabkából állította elő a szupervékony anyagot. Ragadós szalagot használtak arra, hogy egy atomnyi réteget "nyújtsanak" az anyagból. A bizottság külön kiemelte azt a játékosságot, amely a tudós páros fizikai problémákhoz való hozzáállását jellemzi.

Az 51 éves Geim holland állampolgár, míg a 36 éves Novoselov brit-orosz kettős állampolgársággal rendelkezik. Bár jelenleg mindketten a Manchesteri Egyetemen tevékenykednek, karrierjüket a fizika tudományterületén a jelenlegi Oroszországban kezdték.

A bejelentés után Stockholmból telefonon hívták fel Geimet, aki a jelen lévő újságíróknak elmondta, hogy megdöbbentette a hír, de azt tervezi, hogy a beszélgetés után visszatér szokásos keddi tevékenységéhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liu Hsziao-po kapta a Nobel-békedíjat

Liu Hsziao-po kínai ellenzéki másként gondolkodónak ítélték oda pénteken Oslóban az idei… Tovább olvasom