Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Fitch: késhet a keleti-európaiak eurócsatlakozása

A globális pénzügyi válság nem tett jót a legtöbb kelet-európai uniós tagállam, köztük Magyarország valutauniós csatlakozási menetrendjének.

A nemzetközi hitelminősítő 18 oldalas éves térségi eurókonvergencia-értékelése szerint a Fitch a kelet-európai euróvárományos országok közül csak Észtország csatlakozását várja az eredetileg jósolt időpontra, vagyis 2011 januárjára.

A cég Litvánia belépését 2014-re, Magyarország, Bulgária, Lengyelország, Románia és Lettország csatlakozását 2015-re, Csehországét 2016-ra várja az új prognózis szerint.

A Fitch hangsúlyozza, hogy "ezek a legvalószínűbb dátumok", de megvan a kockázata a még hosszabb csatlakozási késéseknek is.

A ház indoklása szerint a mély recesszió nyomán tavaly 6,1 százalékra duzzadt a nyolc ország súlyozatlanul számolt átlagos GDP-arányos államháztartási deficitje a 2007-ben mért 1,1 százalékról.

A Fitch kiemeli, hogy a folyamat alól Magyarország a kivétel, ahol - miután a költségvetés "masszívan elszállt" - 2006-ban nagyarányú államháztartási kiigazítás kezdődött.

Az országcsoportban ugyanakkor a hazai össztermékhez mért átlagos államadósság-ráta 25,1 százalékról 34,5 százalékra duzzadt, és a Fitch előrejelzése szerint 2011 végére 43 százalékig emelkedik tovább.

Mindemellett a globális kockázati prémiumok emelkedése miatt az országcsoport nehezebben tudja teljesíteni a hosszú távú maastrichti kamatfeltételeket is.

A Fitch Ratings hangsúlyosan említi, hogy Magyarország, Csehország, Lengyelország, Románia és Bulgária még az ERM-II. árfolyamrendszerhez sem csatlakozott. Ebben a rendszerben minimum két évet el kell tölteni, és az értékelési időszak tavasszal van, amely után a következő év januárjában lehet belépni az euróövezetbe. Mindez azt jelenti, hogy ezek az országok "legalább 2014-ig" bizonyosan nem tudnak csatlakozni az euróhoz, hacsak "a következő néhány hónapban" be nem lépnek az ERM-II.-be, ilyen gyors ERM-II.-csatlakozásuk azonban a Fitch szerint nem várható - áll a hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében.

A cég szerint külön kulcskérdés, hogy a görögországi válság miatt az EU hatóságai nem fogják-e szigorúbban értelmezni a maastrichti csatlakozási feltételeket, megelőzendő a tagjelölt országok "idő előtti" belépését.

Észtország felvételi kérelmének közelgő elbírálása ennek fontos próbája lesz; ha az észt csatlakozást nem engedélyezik - annak ellenére sem, hogy a balti köztársaság az összes belépési feltételt teljesíti -, az káros precedenst teremtene, és negatív jelzés lenne a közép-kelet-európai EU-térség egészének - áll a Fitch Ratings elemzésében.

Ugyanerre más nagy londoni házak is már felhívták a figyelmet.

A Barclays Capital befektetési csoport nemrégiben kiadott helyzetértékelésében például azt írta: a Görögországgal kapcsolatos problémák éppen Észtországnak jöttek nagyon rosszkor, tekintettel arra, hogy a balti köztársaság 2011-ben csatlakozni szeretne az euróövezethez.

A ház londoni elemzői szerint Görögország erőteljes példaként szolgálhat a szkeptikusoknak, akik az euróövezet további bővítésének halasztását pártolnák. Ez a tábor most erősebb helyzetben lesz azokkal szemben, akik politikai meggondolásból hajlamosak lennének kedvező módon elbírálni az észt felvételi kérelmet - állt a Barclays Capital elemzésben.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege egyik legutóbbi helyzetértékelésében azt jósolta: a görög tapasztalatok nyomán az uniós pénzügyi hatóságok ezután már csak akkor járulnak hozzá új tagállamok euróövezeti csatlakozásához, ha a tagjelöltek "a második tizedesjegyig" teljesítik az összes maastrichti feltételt.

A GS szerint a jövő évi észt eurócsatlakozásról nyáron esedékes döntés fontos jelzés lesz arra, hogy mi az euróövezeti központi bank (EKB) és Brüsszel jelenlegi hozzáállása az euróövezet bővítéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincsvadászok fulladtak meg a Fülöp-szigeteken

Aranyrudak után kutatva fulladt meg öt kincsvadász a Fülöp-szigeteken. Tovább olvasom