Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Fitch: hiteles lengyel konszolidációs terv kell

Lengyelországnak hiteles költségvetési kiigazítási programra van szüksége annak elkerülésére, hogy jelenlegi elsőrendű adósbesorolása nyomás alá kerüljön.

A nemzetközi hitelminősítő az "A mínusz" szintű szuverén lengyel adóskockázati osztályzatot adta meg az előző nap kibocsátott, 3 milliárd eurós, 15 éves futamidejű lengyel eurokötvényre. A 2025-ben lejáró kötvény szelvénye a londoni árazásban 5,25 százalék, felára az összehasonlító eurókamatcsere-hozam (midswaps) felett 148 bázispont, másodforgalmazási ára 98,795 százalék lett.

A kötvény besorolásához fűzött keddi londoni elemzésében a Fitch kiemelte: saját becslése szerint az ESA95 szabvánnyal számolt GDP-arányos lengyel államháztartási hiány tavaly 6 százalékra duzzadt az előző évi 3,7 százalékról, és az idén várhatóan 6,3 százalékra növekszik tovább.

A hitelminősítő szerint a 3 milliárd eurós - az idei évre becsült lengyel hazai össztermék-érték hozzávetőleg 1 százalékának megfelelő - kötvény "erős indulás volt" a 2010-re tervezett, bruttó 5 milliárd eurós szuverén devizakötvény-kibocsátási programban, és a 15 éves lejárat, valamint a feszes árazás hangsúlyozza Lengyelország hitelképességét és erőteljes hozzáférését a nemzetközi tőkepiachoz.

A Fitch kiemeli, hogy becslése szerint a lengyel gazdaság tavaly 1,1 százalékos reálnövekedést produkált, ami "éles kontrasztban áll" a többi 26 EU-tagállam átlagosan 5,8 százalékos visszaesésével. A cég ugyanakkor hozzáteszi: szükséges az államháztartási hiányt már 2011-től csökkentő hiteles terv ahhoz, hogy Lengyelország deficit- és adósságfolyamatai ne váljanak összeegyeztethetetlenné a vele azonos besorolási sávban lévő szuverén adósok hasonló mutatóival, mert ez már nyomást gyakorolna Lengyelország kockázati besorolásaira.

A közfinanszírozási rendszer konszolidációjának kilátását azonban bizonytalanná teszi a választási menetrend: az idén elnökválasztást, jövőre parlamenti választásokat tartanak Lengyelországban - áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében. Az elemzésben nincs utalás arra, hogy a Fitch mikorra várja Lengyelország euróövezeti csatlakozását.

Edward Parker, a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő felzárkózó európai szuverén minősítésekért felelős igazgatója - a cég Kelet-Európáról szóló, múlt hónapban kiadott negyedéves helyzetértékelésének megjelenése után - az MTI-nek Londonban azt mondta: még a tavalyi év korábbi szakaszában is elképzelhető volt Lengyelország 2012-2013-as euróövezeti csatlakozása, de most már 2014 tűnik reálisabb időpontnak, a költségvetési hiány növekedése miatt. A Fitch Magyarország eurócsatlakozását is 2014-re valószínűsíti.

A londoni Cityben vannak ennél derűlátóbb és borúlátóbb előrejelzések is. A JP Morgan bankcsoport nemrégiben kiadott londoni elemzésében azt írta: a magyar kormány által elkezdett szerkezeti reformok a cég szakértői szerint lehetővé tehetik, hogy Magyarország előbb vezesse be az eurót, mint Lengyelország és Csehország.

A Goldman Sachs londoni elemző és befektetési részlegének legutóbbi felzárkózó piaci helyzetértékelése szerint ugyanakkor a pénzügyi válság visszavetette a közép-kelet-európai EU-tagállamok euróövezeti csatlakozási menetrendjét, és jóllehet az országcsoport a megingás után visszatér a konvergencia-pályára, 2015 előtt most már nem valószínű csatlakozásuk a valutaunióhoz.

A GS londoni szakértői Magyarország euróövezeti csatlakozását 2015-2016-ra jósolták, arra a véleményükre hivatkozva, hogy a 2011-ben várhatóan 84 százalékon tetőző GDP-arányos államadósság-ráta visszacsökkentése a 60 százalékos felső maastrichti tűréshatárra éveket vesz igénybe.

A térségbeli országok hosszú futamú adóskockázati osztályzatai a három nagy nemzetközi hitelminősítőnél: SÚP Fitch Moodyís Magyarország BBB mínusz BBB Baa1 Csehország A A plusz A1 Szlovákia A plusz A plusz A1 Szlovénia AA AA Aa2 Lengyelország A mínusz A mínusz A2 Románia BB plusz BB plusz Baa3 Oroszország BBB BBB Baa1 Horvátország BBB mínusz BBB mínusz Baa3 Bulgária BBB BBB mínusz Baa3 Ukrajna CCC plusz B mínusz B2 Észtország A mínusz BBB plusz A1 Lettország BB BB plusz Baa3 Litvánia BBB BBB Baa1.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jozef Makúch lett a Szlovák Nemzeti Bank új kormányzója

Jozef Makúch lett a Szlovák Nemzeti Bank (SNB) új kormányzója. A banktanács eddigi tagját kedden… Tovább olvasom