Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Finn ámokfutó: Gyűlölöm az emberiséget

Finnország - "Gyűlölöm az emberiséget, az emberi fajt". Ezt a mondatot hagyta hátra az a 22 éves finn fiatalember, aki kedden ámokfutást rendezett egy felnőttképzésre specializálódott finnországi szakiskolában. Ezt a finn rendőrség közölte megnevezve a fiatalembert is.
Matti Juhani Saari kedden reggel símaszkban bement a délnyugat finnországi Kauhajoki város szakiskolájába, majd vérfürdőt rendezett az egyik vizsgateremben kézi fegyverével. 10 embert ölt meg, végül fejbe lőtte magát, de nem halt meg azonnal, csak a kórházba szállítása után. A nyomozást vezető rendőrfőnök, Jari Neulaniemi bejelentése szerint az ámokfutó által hátrahagyott feljegyzést a lakásában találták meg, és a gyűlöletének leírása mellett az is olvasható rajta, hogy 2002 óta tervezte a gyilkosságsorozatot.


Matti Juhani Saari - készült a tettére, és erről videót is készített a youtube-ra.
Matti Juhani Saari - készült a tettére, és erről videót is készített a youtube-ra.

A vizsgateremben, ahol az ámokfutó lövöldözött, nagyjából húszan voltak, és a mintegy másfél órán át tartó támadás idején százötvenen lehettek az iskolában. Állítólag robbanószer is volt az ámokfutónál. Tény, hogy az iskolában tűz ütött ki a támadás idején. A lövöldözés hírét rendkívüli tájékoztatón maga a finn kormányfő erősítette meg. "Sajnos nagy a hasonlóság a mostani tragédia és az egy évvel ezelőtti jokelai, sőt a világ más részein történt ilyen jellegű drámai események között" - mondta Matti Vanhanen keddi rendkívüli tájékoztatóján.

A miniszterelnök arra utalt, hogy 2007. novemberében egy 18 éves tanuló agyonlőtte hat diáktársát, az igazgatónőt és egyik tanárát, végül magát is a Tuusala városában lévő középiskolában.

A fiatal nem sokkal a támadás előtt feltett egy filmet a YouTube-ra, "Mészárlás a Jokela Gimnáziumban 2007. november 7-én" címmel. A szomorú hasonlóság ebben a tekintetben is érvényes a tavalyi és a mostani tragédia között. A keddi támadó ugyanis szintén feltett a YouTube-ra egy videót, amelyen azt látni, hogy egy pisztollyal lövöldöz a városi lőtéren. A finn belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy hétfőn a rendőrségen kikérdezték a 22 éves fiatalembert a videóról, de nem volt ok benntartani, ezért szabadon távozhatott. A miniszter nem mondott többet a kihallgatásról, csak annyit közölt, hogy a támadónak volt fegyverviselési engedélye.

Több napig tarthat a finnországi lövöldözés áldozatainak azonosítása

Még mindig nem sikerült azonosítani a keddi finnországi iskolai lövöldözés több áldozatát - jelentették a helyi hatóságok szerdán. A halottak többsége a felismerhetetlenségig összeégett.

A kauhajoki iskolai mészárlás 10 áldozatának maradványait a 360 kilométerre lévő fővárosba, Helsinkibe szállították boncolásra. "Egyelőre nem sikerült minden áldozat korát és nemét megállapítanunk, mert több holttest súlyosan megégett" - mondta Jari Neulanemi a tragédia vizsgálatának vezetője hozzátéve, hogy néhány holttest esetében akár több napig is eltarthat a személyazonosság kiderítése. A támadó ugyanis tüzet rakott a lövöldözés helyszínén, mielőtt önmaga ellen fordította pisztolyát.

A hatóságok szerint Matti Juhani Saari főként a saját osztálytársaival végzett. Főként a lányok voltak a célpontjai, ugyanakkor agyonlőtte az osztályban éppen vizsgáztató tanárt is 22-es kaliberű fegyverével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán kihasználatlan CO2-kibocsátási kvótát vesz

Csehország - Japán megvásárolja Csehországtól a kihasználatlan széndioxid-kibocsátási kvótáját.… Tovább olvasom