Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Figyelmeztető sztrájkot tartott 45 ezer román közalkalmazott

Mintegy 45 ezer helyi közigazgatási alkalmazott tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot kedden Romániában a bérek csökkentése és a bejelentett tömeges elbocsátások ellen tiltakozva.
Bukarestben, Kolozsváron, Konstancában, Iasiban (Jászvásáron), Temesváron, Brassóban, Marosvásárhelyen, Nagybányán, Pitestiben, Nagyszebenben, Aradon, Piatra Neamtban, Botosaniban, Bákóban, Tulceában, Déván és további, több mint kétszáz településen szüntették be a munkát a közalkalmazottak a helyi polgármesteri hivatalokban, megyei szintű önkormányzatokban, illetve az ezeknek alárendelt más helyhatósági intézményekben.

E hivatalnok érdekvédelmi szövetségei azért hirdették meg az akciót, hogy kifejezzék tiltakozásukat a jövedelmek csökkenése és a várható elbocsátások miatt. Sérelmezik, hogy a kormány több ízben is megsértette a kollektív tárgyalásokhoz való alkotmányos jogot és a helyi önkormányzatok pénzügyi önállóságát. A szakszervezetek kifogásolják, hogy a kormány felfüggesztette az élelmiszer-, illetve az ajándékutalványok és az üdülési csekkek, illetve egyéb bérjuttatások biztosítását a közalkalmazottak számára. A tiltakozók szerint a közigazgatási egységek személyzeti struktúráját szabályozó törvénytervezet felületes és szakmaiatlan.

Romel Neagu, a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetségének (FNSA) ügyvezető elnöke az előző napon figyelmeztetett: ha a kormány nem válaszol követeléseikre, a közalkalmazottak február 9-én tüntetést szerveznek a munkaügyi minisztérium, valamint a belügyi és közigazgatási tárca bukaresti székháza előtt, február 12-én pedig meghatározatlan időre általánosan beszüntetik a munkát. Neagu szerint a kormánynak biztosítani kell az önkormányzatok jogát ahhoz, hogy saját bevételeikből bérkiegészítést biztosítsanak alkalmazottaiknak.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. február 03. 07:12
    „Ugyan már majd Ők is kapnak 501%-os béremelést és a bíró,ügyész, rendőr, katronatisztek nyugdíjasok pedig 50% nyugdíjemelést, szintén magyar módra! A többinek megt turó a fülébe! Őki meg szabadon verhetik a nyálukat! Az efféle demokráciában!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német adócsalási ügy: megvásárolja a lopott banki adatokat a kormány

A pénzügyminiszter zöld jelzést adott az állítólagos németországi adócsalókat leleplező, lopott… Tovább olvasom