Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Fico visszautasította az államnyelvtörvény magyar bírálatát

Prága/Pozsony - Robert Fico hétfőn határozottan elutasította a négy magyar parlamenti pártnak a szlovák államnyelvtörvény visszavonását kérő aznapi közös nyilatkozatát.

    
"A szlovák koalíció és a kormány nem enged semmiféle külföldi nyomásnak és zsarolásnak, s az államnyelvtörvény kérdésében nem hátrál meg" - szögezte le a szlovák miniszterelnök rendkívüli sajtóértekezleten Pozsonyban.
    "Szlovákia olyan ország, ahol teljes mértékben tiszteletben tartják a nemzeti kisebbséghez tartozók jogait. Szuverén ország, amelyben a szlovák a hivatalos nyelv. Természetes az elvárás, hogy ezt a nyelvet minden állampolgár elsajátítsa, nemzetiségre való tekintet nélkül, s minden állampolgárnak joga legyen megértetnie magát ezen a nyelven" - jelentette ki Fico.
    Megfogalmazása szerint tarthatatlan az a helyzet, hogy Szlovákia déli részein az ott élő szlovákok a hivatalokban nem tudják megértetni magukat az államnyelven.
    A szlovák kormányfő úgy véli: a magyar politikusok nem értették meg, hogy a történelmi Magyarország már a múlté,  Szlovákia pedig önálló, szuverén ország. "A magyar politikusok talán annak örülnének a legjobban, ha a Szlovákia déli részén élő szlovákok - ha ott akarnak élni - rá lennének kényszerítve a magyar megtanulására" - jegyezte meg.
    Fico szerint a nyelvtörvény módosítása nem csorbítja, hanem hét esetben kiszélesíti a szlovákiai kisebbségi nyelvhasználatot. Kijelentette: a hétfői nyilatkozattal a magyar politikusok mindent határt túlléptek.     
    A miniszterelnöknek meggyőződése, hogy az államnyelvtörvény összhangban van a nemzetközi normákkal, ezért nem tudja elképzelni, miért kellene Szlovákiának bármit is magyaráznia külföldön. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy a pozsonyi parlament néhány képviselője a nyelvtörvényt az alkotmánybíróság elé viszi. Ilyen lépést a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) jelzett.
    "Erre joguk van, de a kormány nem hagyja magát nyomás alá helyezni és zsarolni a magyar parlament által. Milyen jogon oktatnak ki bennünket? Ez már minden határon túlmegy" - húzta alá a szlovák kormányfő, aki a nyelvtörvényt "szent szlovák ügynek" minősítette.
    Megjegyezte: a magyar politikusok nyilatkozatai politikai jellegűek, részét képezik a választási harcnak. Fico többször is megismételte: Szlovákiában tiszteletben tartják a kisebbségi jogokat, s Szlovákia ezen a területen példa lehet más államok számára. A szlovák államnyelvtörvény a szlovák állam belső ügye, s nem tartozik senki másra. Hozzátette: a szankciók bevezetésére azért volt szükség, mert Dél-Szlovákiában eddig nem tartották be az 1995-ben hozott nyelvtörvényt.
    Élesen kikelt a magyar parlamenti nyilatkozat ellen a szlovák kulturális miniszter is.
    "A magyar parlament nyilatkozata azt bizonyítja: a magyar politika megrekedt a 19. században, mert annak az elképzelésnek a rabja, hogy a magyarok még mindig parancsolnak a szlovákoknak"  - nyilatkozta egyebek között Marek Madaric.

Olvasóink írták

 • 11. koborlo 2009. július 24. 19:42
  „mi az hogy szlovakia ?? ugyan az mint israel .
  100 ev mulva senki nem fog emlekezni ezekre a subhuman tetvesekre.”
 • 10. asher11 2009. július 24. 18:21
  „mino erdekes hogy egy egyszeru nyelvtorveny miatt ennyire odavagytok!!!
  holott a Kozvetlen Oseiteket-( Ujgurok,maskent mondva; Ugor-ok!!)-kinaiak halomra oldosik,anelkul hogy TI a
  Kozvetlen leszarmazottaik,egyetlen szot is csak suttognatok az erdekukben!!!
  ez lenne az a hudenagy Magyarsagtudat?????”
 • 9. asher11 2009. július 21. 23:15
  „8-aska kis Hulyike!!
  ...."Kotelezove teszik az Adott Orszagokban,a kissebbsegi jogok rendezeset".........Hat eppen ez az!!!!
  De NEM egy masik orszag valamelyik partjanak az Adott Orszag Belugyeibe valo Beavatkozassal!!!!!!!
  Kezd vilagosodni,mar a kis agyadban??”
 • 8. AranyKözépút 2009. július 21. 22:55
  „asher,
  látszik, hogy mennyire nem tudsz érvelni, hisz állításod megcáfolódott, jön az újabb téveszméd: a kisebbségpolitika belügy. Nahh akkor jön az újabb pofon neked asherkém, de unom már, hogy tudatlanságodat hőbörgéssel okoskodással álcázod, ahelyett, hogy utánajárnál dolgoknak, pl. itt a neten. Nos akkor kis olvasmány:
  http://www.mtaki.hu/docs/cd2/tanulmany/02_Szarka_Laszlo.htm
  Az anyagban megtalálod, hogy az uniós irányelvek igenis kötelezővé teszik az adott országokban a kisebbségi jogok rendezését. Tudod hangsúlyozom: ez az Európai Unió már, itt a tagoknak, mivel beléptek hozni kell egy szintet, ez nem Izrael, ahol csak ugy találomra lopkodnak el területeket emberek más országtól.”
 • 7. asher11 2009. július 21. 18:27
  „6/Aranykozeput!!
  <moderálva>
  ugyanezek a torvenyek SEMMILYEN Felhatalmazast sem adnak-(Mas torvenyek sem!!!!)-Magyarorszagnak,vagy
  barmely partjanak,Kulfoldi Allami torvenyekbe,Belugyekbe torteno Beavatkpozasra!!!
  Kulonosen NEM egy egyenruhaban torteno ilyen vagy olyan kulhoni teruletre torteno bevonulgatasokra!!!
  Tetszik vagy sem EZ A TORVENY!!!”
 • 6. AranyKözépút 2009. július 21. 16:29
  „akinemfél, asher, ...<moderálva> csak a szátok jár. Magyarországon igenis beszélhet egy horvát horvátul aközhivatalokban bizonyos feltételekkel, sőt bizonyos helyzetekben ezért a kisebbségi nyelvhasználatért, tehát ha hivatalosan is kisebbségnek számít az országban az adott náció, akkor nemhogy büntetést nem fizetnek, hanem a z állam költségére kell biztosítani a nyelvhasználat lehetőségét. Itt még ombudsman-a is van a kisebbségeknek, ez egy ilyen ország asher,.....
  Kis idézet:
  "Nyelvhasználat

  51. § (1) A Magyar Köztársaságban anyanyelvét bárki mindenkor és mindenhol szabadon használhatja. A kisebbségek nyelvhasználatának feltételeit - külön törvényben meghatározott esetekben - az állam biztosítani köteles.

  (2) A polgári és büntetőeljárások során, valamint a közigazgatási eljárásokban az anyanyelv használatát a vonatkozó eljárásjogi törvények biztosítják.

  52. § (1) Az Országgyűlésben a kisebbséghez tartozó képviselő az anyanyelvét is használhatja.

  (2) A helyi önkormányzat képviselő-testületében a kisebbségi képviselő anyanyelvét is használhatja. Ha a felszólalás valamely kisebbség nyelvén hangzott el, a felszólalás magyar nyelvű szövegét vagy tartalmi kivonatát az ülés jegyzőkönyvéhez csatolni kell.

  (3) Ha a településen kisebbséghez tartozó személyek élnek, a képviselő-testület jegyzőkönyveit és határozatait a magyar mellett az adott kisebbség nyelvén is vezettetheti, illetőleg szövegeztetheti. Értelmezési vita esetén a magyar nyelvű változat a hiteles.

  53. § (1) A helyi önkormányzat az illetékességi területén működő települési, illetőleg területi kisebbségi önkormányzat indokolt igényének megfelelően köteles biztosítani, hogy

  a) rendeletének kihirdetése, hirdetményének közzététele - a magyar nyelven történő közzététel mellett - a kisebbség anyanyelvén is megtörténjék,

  b) a közigazgatási eljárás során használt nyomtatványok a kisebbség anyanyelvén is rendelkezésre álljanak,

  c) a helység- és utcaneveket megjelölő, a közhivatalok, közszolgáltatást végző szervek elnevezését feltüntető táblák feliratai vagy ezek működésére vonatkozó közlemények - a magyar nyelvű szövegezés és írásmód mellett, azzal azonos tartalommal és formában - a kisebbség anyanyelvén is olvashatóak legyenek.

  (2) Az indokoltság kérdésében az igény előterjesztését követő 30 napon belül a képviselő-testület dönt.

  54. § Azon a településen, ahol a kisebbséghez tartozó lakosság számaránya ezt indokolja, a helyi köztisztviselői és közalkalmazotti, valamint közjegyzői és bírósági végrehajtói állások betöltése során - az általános szakmai követelmények megtartása mellett - biztosítani kell az adott kisebbség anyanyelvét is ismerő személy alkalmazását.”
 • 5. nyusz 2009. július 21. 16:27
  „Nagyon helyes h.Fico a sarkára áll!A magyarkormány tul sokat turkál és provokál a határokon tul!!!Jo volna már az itt élőkel foglalkozni!!”
 • 4. asher11 2009. július 21. 15:23
  „Kivalo kerdes Fico reszerol!!!
  Mi is lenne a Szlovakia deli reszen elo Szlovak anyanyelvuekkel?? Kotelesek lennenek CSAK Magyarul beszelni a Jobbik szerint??
  ezen az alapon; a magyarorszagi zsidok beszehetnek yiddis nyelven es a hivatal Koteles ugyanezen a nyelven valaszolni is!!”
 • 3. Phobos 2009. július 21. 13:21
  „akinemfél

  legalább ezt nem magyarul írtad volna...”
 • 2. agihk 2009. július 21. 09:12
  „sajnos az a gond, hogy ez az idiótaság csak a magyar nyelv ellen irányul. Ugyebár... Próbáljon meg valaki munkát találni valami jobban menő cégnél, és ha netán bekerülsz a második fordulóba, szembesülsz, hogy a főnök CSAK!!! angolul tud, és hiába is fogod hangoztatni, hogy itt SZLOVÁKIA, stb... szóval a fent leirtakat, nagy ívben le fognak sz...ni. Még talán a pofádba is fog röhögni, hogy esetleg nem beszélsz anyanyelvi szinten angolul. SZLOVÁKIÁBAN, ahol ugye jogom lenne megértetni magam a hivatalos nyelven. Hol van itt a nyelvtörvény???”
 • 1. akinemfél 2009. július 21. 08:44
  „Magyarországon a horvát kisebbség horvátul beszélhet a hivatalokban ?
  A Jobbik létében fenyegette meg Szlovákiát. Természetes,hogy valamit válaszolni kellett Szlovákiának a Jobbiknak arra a lépésére,hogy nyilvánosan kijelentette,nem barátkozni mennek az Europai Parlaméntbe,hanem Trianon felulvizsgálatát mennek kovetelni és a Benes dekrétumok eltorlését.
  A Jobbik szándékosan kuzd a szlovákiai magyarság életének megnehezítéséért és a szlovákiai magyarság megszunéséért. Miért ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elromlott a Nemzetközi Űrállomás fő WC-je

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái vasárnap egy berendezés felszerelésén dolgoztak robotkarok… Tovább olvasom