Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

˝Fico sok tekintetben az EU mintaországává változtatta Szlovákiát˝

Robert Fico miniszterelnök második kormánya idején Szlovákia az Európai Unió példaadó országa lett - állítja a Lidové Noviny című cseh napilap.
Robert Fico miniszterelnök második kormánya idején Szlovákia Európa korábban problémás országából több tekintetben az Európai Unió példaadó országa lett - állítja a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap hétfői kommentárjában.

És mindez nemcsak annak következménye, hogy a Fico vezette Smer párt nyakán már nem lóg a két kolonc - a Szlovák Nemzeti Párt és Vladimír Meciar mozgalma - jegyzi meg Lubos Palata cikkíró.

Úgy véli: az embernek a jobboldal fanatikus hívőjének vagy hasonlóan fanatikus Fico-ellenesnek kellene lennie, hogy ne lássa: Szlovákiának ma egyszerűen jobban megy, mint Csehországnak. "És sokkal" - teszi hozzá a jegyzetíró. "Bár a szlovákiai átlagbérek még néhány tucat euróval alacsonyabbak, mint Csehországban, de Pozsony mint régió már túlszárnyalta Prágát, s ha ez így folytatódik, a szlovák gazdaság három éven belül utoléri és megelőzi a cseh gazdaságot" - véli Palata.

A szlovákok a Csehországban minden pillanatban megkérdőjelezett euró bevezetésével és a csodálatosan magasan megállapított átváltási kurzussal meggazdagodtak, s gazdaságuk mindezt kibírta. Bár Szlovákiának most el kell szenvednie az euróövezet összes botrányát, ez nem gyengíti, hanem inkább erősíti Pozsony önbizalmát - fejti ki a lap.

Fico megszüntette ugyan az egysávos jövedelmi adót, de annak legfőbb vonzereje nem az egyenlőségben, hanem az egyszerűségben rejlett. A főügyészi poszt elfoglalása körüli felesleges és méltatlan vitán kívül "Fico a múlt évben megmutatta, hogy egyetlen kormánypárt élén is képes a tisztességes és körültekintő kormányzásra. A vállalkozók véleménye szerint is például Szlovákiában észrevehetően kevesebb a lopás és a korrupció (mint Csehországban)" - írja Palata.

Az egyetlen mutató, amely Szlovákiában tartósan rosszabb, mint Csehországban, az a munkanélküliségi ráta. A lakosság mintegy tíz százaléka - lényegében a romák - a szociális biztonság legmélyén vannak. A romák foglalkoztatási problémájának a megoldására azonban legalább még egy-két generáció kell.

"Mindezt összefoglalva: Fico Szlovákiája ma sok tekintetben uniós mintaország. A mi Csehországunk Magyarországgal együtt sajnos a rangsor másik végén van. Érdemes elgondolkodni, miért van ez így" - zárja jegyzetét a Lidové Noviny.


Olvasóink írták

  • 2. oxana 2013. március 25. 18:41
    „Orbán elmehetne tanulmányútra. Valami csak ragad rá.”
  • 1. pozdorja 2013. március 25. 16:27
    „Felhívom a cseh lap figyelmét, hogy ezt a címet Orbán Viktor már levédette Magyarország számára, úgyhogy bukta...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízbe fulladtak: felborult egy menekülteket szállító hajó Ausztrália partjainál

Vízbe fúlt két Indonéziából jövő illegális bevándorló, kettő másik súlyos állapotban van. Tovább olvasom